BNV Sandžaka: Da li će doći do odmjeravanja snaga Zukorlića i Ugljanina?

Predstoji vruća izborna jesen u Sandžaku. Ko će sve stati na “crtu” Ugljaninu i odmjeriti svoju snagu među biračima, još je neizvjesno.

izbori-za-bnv1
Autor: J.Skadrak

U Sandžaku se politička klima usijava pred izbore za novi saziv Bošnjačkog nacionalnoog vijeća.

Najavljeno je nekoliko lista, a neke su već i odustale od svog kandidiranja prije raspisivanja izbora, kakav je slučaj sa “Jedinstvenom bošnjačkom listom” oko koje su bili okupljeni pretežno kadrovi bliski politici Rasima Ljajića. Kako stvari stoje, liste iza koje bi stajao Rasim Ljajić i njegova Sandžačka demokratska partija neće ni biti.

Razlog za takvu odluku SDP-a može biti vrlo loš rejting ove stranke među sandžačkim Bošnjacima, ali i manjak kadrova i utjecajnih ljudi koji bi stali na čelo ove liste. Direktno kandidovanje Rasima Ljajića je skoro pa nemoguće zbog njegovog angažmana u Socijaldemokratskoj partiji Srbije i imidža kojeg gradi daleko od bošnjačkih pitanja i problema. Dok druge ličnosti, koja se istakla na bošnjačkom nacioalnom polju skoro da i nema u ovoj partiji.

Ugljanin izazvao političke rivale na duel

Čini se da će cijeli tok kampanje i kandidiranja obilježiti i odrediti najava lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da on bude nosilac “Bošnjačke liste”. Poneseni odličnim rezultatom na parlamentarnim izborima i pobjedom koju je SDA ostvarila u Sandžaku, ova grupacija pretenduje na uzimanje apsolutne većine u novom sazivu BNV-a. Otuda i bježanje sa izbornog “polja” Rasima Ljajića, koji je uz pomooć srpskih glasova na listi SNS na parlamentarnim izborima koliko-toliko zamaskirao svoj izborni debakl. Međutim, sada je to nemoguće, jer će glasovi dolaziti samo od Bošnjaka.

Treći od lidera Bošnjaka u Sandžaku, Muamer ef. Zkorlić je na velikom testu, ali, čini se, i dilemi. Po prvi put se otvara mogućnoost da svoj rejting usporedi sa Ugljaninovim i da u izravnom duelu i jedan i drugi pokažu svoju težinu među sandžačkim Bošnjacima. Bio bi to prvi izborni susret dugogodišnjih žestokih oponenata. Ako Zkorlić, pak, procjeni da bi u tom okršaju izvukao deblji kraj, on će najvjerovatnije posegnuti za jednim od dva moguća scenarija. Prvi je da bojkotuje izbore i razloge traži u odnosu prethodne vlasti spram formiranja BNV, dok je drugi da on ne bude nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, već da istakne nekog od svojih igrača. No, bilo bi to očigledno povlačenje sa “bojnog polja” i svojevrsno priznavanje neprikoslovenog liderstva Sulejmana Ugljanina.

Interesantan je i odnos unutar grupacije koju će predvoditi Ugljanin, posebno odnos Ugljanina sa Esadom Džudžom, dosadašnjim predsjednikom BNV-a u tehničkom mandatu. Da li je došlo do razlaza ova dva višedecenijska saradnika ili su u pitanju neki treći razlozi kandidiranja Ugljanina umjesto Džudža, sandžačka čaršija za sada samo nagađa.

Bilo kako bilo ova izborna jesen u Sandžaku će biti jako zanimljiva i pokazat će težinu političkih aktera u bošnjačkom biračkom korpusu Sandžaka.

Povodom raspisivanja izbora za Nacionalno vijeće Bošnjaka, predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin održao je Press konferenciju u Novom Pazaru.

Ugljanin je rekao će se budući saziv Vijeća baviti svim pitanjima dok se bošnjačko pitanje i status Sandžaka trajno ne riješi, a da će izborna kampanja biti posvjećena tribinama, seminarima i edukacijama o važnim pitanjima za Bošnjake.

Ovom prilikom vam donosimo kompletan snimak konferencije za medije Sulejmana Ugljanina.

Facebook komentari

komentara

2 komentara na ovaj članak. Slobodno se pridružite razgovoru.

  1. Turcin 29.08.2014 u 23:17 - Reply

    Ko prvo Rasima i SDP ne interesuju ovi izbori ne zbog toga sto misli da je slab, vec zbog toga sto su Sulejman Ugljanin i Esad Dzudzo obesmislili smisao rada jednog takvog tijela kod Bosnjaka. Samim tim imamo sporo uvodjenje maternjeg Bosanskog jezika u skolama u Sandzaku, imamo samo u prvim razredima srednjih skola nastavu na pola Bosankom pola Srpskom dok u osnovnim skolama imamo veliku odbojnost djece prema nastavi na Bosanskom jeziku zbog toga jer je Bosnjacko vijece na celu sa SDA-ovcima u jednom danu, pazite u jednom danu podijelilo sertifikate da mogu da predaju Bosanski jezik dojucerasnjim profesorima Srpskog jezika koji su dokazani protivnici uvodjenja Bosanskog jezika jer su Srbisti!! Da ne pominjem kako ti isti nastavnici mogu za dan da dobiju uvjerenje da predaju Bosanski??
    Eto to vam je ta politika SDA Sandaka koja je od 90-ih na ovamo dovela Sandzak na ivicu propasti. Samo jedan pokazatelj je da u Sandzaku nezaposljenost prelazi 60% radno sposobnog stanovnista. Infrastrukturu posebno auto puteve necu ni da pominjem koji su prepuni rupa, neobelezeni itd….Dok je u nekim gradovima Sanzdaka gdje je SDP na vlasti dosta toga uradjeno sto se tice infrastrukture.
    Sto se tice govora Ugljanin o statusu Sandzaka i autonomiji treba li da podsjecam Bosnjake na obecanja Ugljanina 90-ih da ce Sandzak imati autonomiju -republiku a zauzvrat smo dobili na stotine mucenih i isprebijanih Bosnjaka u Pazarskom MUP-u. Dok je bio ministar u vladi Srbije punih 6 god. od 2008 do 2014 Ugljanin nijednom nije pomenuo obespravljenost Bosnjaka u Srbiji a kamoli neku autonomiju Sandzaka a sad posto je nezadovoljan jer vise nije ministar se naglo okrenuo protiv svojih dojucerasnjih kolega…

Reaguj na ovaj članak