Bošnjački lideri (gle čuda) ujedinjeno: BiH neće izručiti Orića

U četvrtak navečer u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održana je konferencija za novinare nakon sastanka predsjednika stranaka SDP-a i SBB-a- Zlatka Lagumdžije i Fahrudina Radončića, potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa Naserom Orićem, čije izručenje od bh vlasti traži Srbija.

Naser Orić u službi politike

Bakir Izetbegović, Naser Orić, Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA je izjavio kako je riječ o novom pritisku srbijanskih vlasti na branioce BiH koji je protivan sadržaju Protokola kojeg su potpisala tužilaštva BiH i Srbije. Kako je naveo Izetbegović, prema tom Protokolu,  procesuirati se može samo u slučaju da Srbija dostavi eventualne dokaze o tome da je zločin.

“Nema govora o tome da ćemo mi naše ljude isporučiti sudu u Srbiji. Nećemo braniti eventualne počinioce zločina, ali hoćemo braniti svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno zaslužne branioce odbrane Srebrenice“, poručio je Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li će Bosna i Hercegovina uputiti pismenu notu Srbiji, Izetbegović je rekao:

„Sasvim sigurno. Imaćemo niz kontakata koji bi trebalo da koriguju odnos Srbije prema Bosni i Hercegovini“, kazao je Izetbegović.

Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a je poručio kako predstavnici bh vlasti neće dozvoliti izručenje svojih državljana.

„Niko ne smije prijetiti žrtvama genocida. Nama je stalo da sređujemo odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije, ali se porodice ne mogu stalno prepadati“, kazao je Lagumdžija.

I predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić je rekao kako Bosna i Hercegovina neće izručiti pet bh državljana Srbiji.

Naser Orić, ratni komandant je izjavio da od države BiH traže da štiti svoje državljane.

„Ako treba neko da nas procesuira, da nas goni, onda je to država Bosna i Hercegovina, država za koju smo se borili, a ne država koja je izvršila agresiju na ovu našu jedinu Bosnu i Hercegovinu. Mi nismo došli da tražimo milost, nego samo pravdu. Želim da odgovaram našim institucijama, a ne agresorskim institucijama koje su vršile zločin i genocid nad našim narodom“, kazao je Orić.

Inače, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaprimila je zahtjev srbijanskog Interpola o provjeri pet osoba, a radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civila.

Istovremeno, povodom zahtjeva Interpola Srbije, u četvrtak se oglasio i Aleksandar Vučić, potpredsjednik srbijanske Vlade.

“Odbacujem tvrdnje gospodina Orića da Srbija vodi bilo kakvu kampanju protiv njega ili protiv bilo koga drugog pripadnika bošnjačkog ili nekog drugog naroda. Naša obaveza je da istražujemo zločine i mi smo se do danas bavili, pre svega, istraživanjem zločina koje su počinili Srbi. To za nas nije bila nimalo laka tema i mnogo smo toga pokazali zato što hoćemo da se razdvajamo od zločinaca koji pripadaju našem narodu, zato što nećemo da kažemo da su Srbi zločinci već su ti i ti ljudi poimenično zločinci. Ne mislim da se ovo tiče bošnjačkog naroda, ovo se tiče pojedinaca”, kazao je Vučić.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prethodno je saopštilo da vodi istragu protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine.

 

Naser OrićZahtjev za raspisivanje međunarodne potjernice za Naserom Orićem stigao je u Ministarstvo pravde Srbije, potvrđeno je za RSE u tom ministarstvu.
Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prethodno je saopštilo da vodi istragu protiv Orića, ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine.

Naser Orić i još četiri osobe, kako navodi tužilaštvo, osumnjičeni su da su 12. jula 92. u mjestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Opširnije na portalu Slobodna Evropa

Autor: Dženana Karabegović
Izvor: RFE

Facebook komentari

komentara

2 komentara na ovaj članak. Slobodno se pridružite razgovoru.

 1. Vid 31.01.2014 u 06:16 - Reply

  Lopovi se udruzili, pa stite jedan drugoga. Sve su to kriminalci i ovi sto stite gradjane BiH i ovi sto su spasili Srebrenicu, pa kako pobise 8000 ljudi, kad je taj Naser zasluzan za Srebrenicu. Sto nije poginuo u borbi boreci se protiv cetnika.

 2. Crni_Labud 01.02.2014 u 16:35 - Reply

  Kriminalac i kriminalci pricaju o pravdi ===)

  http://www.youtube.com/watch?v=K5cPfsc1cro.

  Jadni smo mi s kim posla imamo. Hajde da je to nekakva jaka nacija, civilizacija, posebna i bogata umjetna ili ratna kultura; kad ono obicne vlascetine sto kroz povijesti svako gazi i pljuje…jadni smo!

  Od stoljetne borbene kulture padosmo na stepen da smo pod valskom cizmom. Granicari i pljackasi, sluge svakome i paganski krvnici se o nas taru, svoju prljavu nekulturu!

Reaguj na ovaj članak