Gdje su tijela bošnjačkih “terorista” ?

U dokumentu Javnog željezničkog transportnog preduzeća Beograd pod oznakom „STROGO POVERLJIVO“ od 1. 02. 1993. a povodom najave da će se dogoditi otmica u Štrpcima, krije se i jedna informacija, koja bi mogla uputiti na trag o pronalaženju nestalih lica iz Bosne i Hercegovine.

10849743_301152233427363_3064957818315628048_n Autor: Džemail Halilagić

U dokumentu stoji i ova informacija:

“POSEBNU TEŠKOĆU PREDSTAVLJA BLIZINA BOSANSKOG RATIŠTA, TAKO DA JE ZADNJIH NEKOLIKO DANA LIKVIDIRANO VIŠE TERORISTIČKIH GRUPA KOJE SU DOLAZILE IZ BOSNE”.

Poznavaoci prilika u to vrijeme znaju da je iluzorno i pomisliti da su iz Bosne mogle prodirati bilo kakve naoružane grupe, posebno ne teroristi.

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, kroz Priboj je prošlo oko 30.000 bošnjačkih izbjeglica iz istočne Bosne.

Veliki dio njih je upućen u pravcu Makedonije i Turske, ali se oko 6.000 njih zadržalo u Priboju. Zbrinjavali su ih pribojski Bošnjaci i Humanitarno društvo – Merhamet.
MUP Srbije je 13. jula 1992. g. boravak ovih lica u Priboju proglasio nelegalnim.
Nakon toga policija je organizovala pravi lov na ove nesretne ljude. Vršena je potraga po štalama, potocima, kukuruzima i svim drugim mjestima, gdje bi se ova lica mogla nalaziti. Nepoznata je sudbina onih koji su uhvaćeni i onih koji su spriječeni da prijeđu policijski i vojni punkt na Uvcu.

Kroz šume i bespuća su prodirale brojne kolone žena djece i staraca. Bošnjačka sela u okolini Priboja su već bila opustošena, te su ove kolone ili grupice, nailazile na srpska sela. Cio teren uz granicu sa Bosnom pokrivala je jedinica Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije, odnosno srpske vojske.

Grupe terorista koje se spominju u dokumentu ŽTP-a, su mogle biti samo žene i djeca iz Bosne, koji su bježali od smrti, ali ih zla sudbina nije mimoišla ni kada su stupili na tlo Sandžaka. Zvanične vlasti u Srbiji su ih proglasile teroristima i odmah likvidirale. O pojavama ovih grupa u srpskim selima u Priboju su se širile razne glasine.
Budući da se u ovom dokumentu spominje više grupa, postavlja se logično pitanje: „A gdje su njihova tijela?“

Odgovor bi mogao biti u masovnim grobnicama. Ovaj dokument je potpisao Mulina Vuko, koji o ovom sigurno može pružiti više informacija.
_________________________
Diwan magazin
*Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i obaveznog linka koji vodi na izvorni tekst. Autorska prava su zaštićena zakonom.

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak