Kćerka silovane žene| Majka me htjela zadaviti, mislila je da sam četnička beba

Britanski list Standard objavio je potresnu priču o 21-godišnjoj Lejli Damon, djevojci koja je rođena u Bosni i Hercegovini, nakon što je njenu majku silovao srpski vojnik u koncentracionom logoru.

lejla
Britanski novinari koji su snimili Lejlinu majku nakon porođaja u Sarajevu, ističu da je ta žena tada htjela zadaviti svoju bebu.

Ti novinari, Sian i Dan Damon, usvojili su Lejlu kada je bila stara samo devet dana i odveli su je u London, gdje je i odrasla u sada već punoljetnu djevojku.

Lejla je za britanske medije ispričala o svemu onome što se desilo njenoj majci kako bi podigla svijest o teškim i nezaboravnim posljedicama ratnih silovanja.

“Ona me je apsolutno mrzila kada sam se rodila. Mislila je da sam zla, da sam četnička beba i da ću odrasti i biti poput muškarca koji ju je zlostavljao. Nije htjela imati nikakvu vezu sa mnom”, kazala je Lejla.

Naime, sve detalje o tome kako je došla na svijet i šta se kasnije desilo, Lejla je saznala kada je napunila 18 godina. Tada su joj roditelji, koji su je usvojili, pokazali snimke intervjua koje su obavili s njenom majkom u bolnici u BiH.

“U videoporuci je kazala da me ne može držati kad plačem, jer će me zadaviti. Ta mržnja prema meni i drugoj djeci koja su rođena zbog silovanja je česta u ratu. Ogorčenost i gnjev koja nastaje je vrlo snažan i zbog toga djeca koja su žrtve rata teško budu prihvaćena u društvu”, priča Lejla.

Lejla trenutno radi u humanitarnoj organizaciji War Child i o svome iskustvu je govorila na konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u ratu.

Inače, kako piše britanski list, Lejlina majka je u međuvremenu pronađena i 21-godišnjakinja već razmišlja da se susretne sa svojom biološkom majkom.

“Za mene ne bi predstavljalo nikakav problem da je upoznam. Nisam puno ljuta, niti je mrzim”, ističe Lejla u razgovoru za britanski list Standard.

Facebook komentari

komentara

2 komentara na ovaj članak. Slobodno se pridružite razgovoru.

  1. selma 11.06.2014 u 10:37 - Reply

    Ne znam samo zasto izvrcete tekst, uppste ovako ne pise u orginalnom drugo postoji i dokumentarac nej. ..

  2. selma 11.06.2014 u 10:38 - Reply

    Hmm ….
    Ne znam samo zasto izvrcete tekst, uppste ovako ne pise u orginalnom drugo postoji i dokumentarac

Reaguj na ovaj članak