LUKSEMBURG: Bošnjački književnici predstavili Bosnu na Festivalu kultura

Bh književnici Softić, Kujović i Kovač predstavili su Bosnu na festivalu kultura u Luksemburgu. Bošnjačku kulturu je predstavljana i na brojnim štandovima organizacija iz Luksemburga koje okupljaju Bošnjake iz Bosne i Sandžaka.

DSC_6519
U sklopu martovskog Festivala migracija koji se svake godine održava u Luksemburgu održano je i književno veče bošnjačkih književnika Faiza Softića, Asmira Kujovića i Fuada Kovača.

Jedan od organizatora i moderatora ove književne večeri Faiz Softić već duže vrijeme živi i radi u Luksemburgu i tradicionalno na Festivalu migracija organizira promocije književnika iz BiH i Sandžaka. Pred mnogobrojnom publikom ovi književnici su govorili svoje stihove i predstavili svoj bogati književni opus. Oni su ujedno bili i jedini predstavnici Bosne i Hercegovine (i zemalja bivše Jugoslavije) na ovom 32. Festivalu migracija, kultura i građanstva te na 15 po redu Salonu knjige i kultura Luksemburga na kojem su se predstavili književnici iz brojnih svjetskih zemalja.
DSC_6518
Inače, Festival migracija tradicioalno organizira socijacija CLAE i ovo je 32 festival po redu. Festival je nastao davne 1981. godine na inicijativu nekoliko organizacija italijanske, portugalske i španske imigracije. Pored brojnih skupova i kulturnih događaja festival obuhvata predstavljanje raznih kultura kroz štandove raznih organizacija koje okupljaju strance u ovoj državi Beneluxa.
11044531_10206306784647190_8558033167861141681_o
Na skupu su učestvovali predstavnici brojnih bošnjačkih udruženja i organizacija.

Faktor.ba

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak