LUKSEMBURG: Parlament usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Luksemburški parlament danas je jednoglasno usvojio Rezoluciju o Srebrenici u kojoj se najveći zločin poslije II svjetskog rata na prostoru Evrope označava terminom genocid.

mosar nas Foto: Laurent Mosar, podnosilac Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred luksemburškim Parlamentom

Luksemburški parlament je usvajanjem ove Rezolucije postao jedini parlament u Evropi koji je uz Evropski parlament usvojio ovakvu Rezoluciju gdje se događaji 11. jula 1995. godine na prostoru Srebrenice tretiraju kao genocid.

Donošenje ove Rezolucije su pokrenula dva parlamentarca Yves Cruchten iz vladajuće LSAP i Laurent Mosar iz opozicione CSV.

Inače, Laurent Mosar je bio predsjednik Parlamenta u prošlom sazivu i dolazi iz Kršćansko –socijalne partije zajedno sa doskorašnjim predsjednikom luksemburške Vlade Jean-Claude Junckerom a sadašnjim predsjednikom Evropske komisije.

Još 2012. godine novinari magazina Diwan, koji izlazi na bosanskom jeziku u ovoj zemlji Beneluxa, u intervjuu sa tadašnjim predsjednikom Parlamenta Mosarom i predsjednikom Vlade Junckerom su insistirali na usvajanjem ovakve Rezolucije.

Donosimo vam ovom prilikom dijelove razgovora sa ovim luksemburškim političarima vezano za Rezoluciju u Srebrenici.

Mosar: Dan sjećanja na Srebrenicu treba
biti povezan sa pedagoškim projektom

Diwan: Pred vratima je još jedna godišnjica genocida u Srebrenici koji se desio 11. jula 1995. godine pred očima međunarodne zajednice i u srcu Evrope. Evropski parlament je 15. januara 2009. usvojio Rezoluciju o Sebrenici kojom je 11. jul proglašen Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Evropski parlament nadalje zahtjeva od svih svojih 27 zemalja članica kao i od svih država Zapadnog Balkana da poštuju ovaj Dan sjećanja. Zašto naš Parlament nije napravio taj korak ?

Laurent Mosar: Na temu genocida reagujem veoma osjetljivo. I mislim da se ova problematika mora tematizirati. Vanjsko-politički odbor luksemburškog parlamenta se u aprilu 2011. godine bavio spomenutom Rezolucijom Evropskog parlamenta i izjasnio se da se slaže sa principom Dana sjećanja. Pri tom se ne smije zaboraviti da postoje i drugi genocidi i van Evrope. Članovi ovog odbora su također naglasili da Dan sjećanja, ako on zaista treba nešto sa postigne, mora biti povezan sa nekim pedagoškim projektom.

(Diwan Jul 2012.)

juncker

Juncker: Interesantan prijedlog

Diwan: Masakar u Srebrenici je najveći počinjeni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, i okvalifikovan je kao genocid od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde, u nekoliko navrata. Evropski parlament je 15. januara 2009. usvojio Rezoluciju, koja traži od vijeća i Evropske komisije, da prigodno obilježi godišnjicu genocida u Srebrenici, podržavajući proglašenje 11. jula, kao Dana sjećanja na počinjeni genocid. Da li Vlada Luksemburga namjerava da proglasi 11. juli Danom sjećanja na počinjeni genocid?

Jean – Claude Juncker: To je jedan interesantan prijedlog. Treba o tome razmisliti. Ali i bez oficijalnog proglašenja, mi možemo i trebamo se sjećati 11. jula, 1995. godine u Srebrenici – samo 6 godina nakon pada Berlinskog zida! To je jedan novi datum naše tragične historije u Evropi. Genocid u Srebrenici je jedna sramota i jedna tragedija za Evropu i za cijelo čovječanstvo! Jedno takvo barbarstvo se ne smije nikada više ponoviti! To je ideja na kojoj se zasniva izgradnja Evropske unije. Jer ideja Evrope je da uspostavi jednu novu ljudsku zajednicu bez ratova i diktatura. U tom pravcu, ja mislim da pomirenje sa Srbijom i Srbima, može, također, ići preko Evrope, i njene vizije o ljudskom biću.

(Diwan, oktobar 2012.)

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak