Pismo Bošnjaku: “Narodu koji nema plan egzistencija je slučajnost”

Narod koji nema “životni plan” dopušta da mu egzistencija bude slučajnost. Takvi narodi postaju plijen tuđih “životnih planova”. Ti planovi su uvijek zvjerski planovi u koži kućnih ljubimaca.

pisanje-pisama

Autor: Ramiz Gerba

Dvije bih podijelio s`tobom sada dragi prijatelju, ostale nekom drugom prilikom. Kažu da je prijatelj kao ograda uz plahovitu gorsku rijeku. Tu je da pruži sigurnost ali ne smije služiti za oslanjane.

Prva od te dvije misli je Friedrich-a Nietzsche-a o “Granitnim rečenicama”.

Rečenicama koje bi Bošnjaci trebali da prihvate kao poslovice. Mislim na one rečenice Savfet – Bega Bašagica iz 1891. godine u “Pjesma Bošnjaku”. Veliki moderni njemački filozof XIX stoljeća kao da je mislio na nas Bošnjake kad je napisao prvu granitnu rečenicu svoje filozofije, “Postani ono što jesi”- da ne postaneš plijen nečijih tuđih zamisli, jer onog ko ne sluša samoga sebe, vode drugi. Uvijek je lakše slušati druge nego vladati sobom”.

Velikani poput Kanta i Hegela pisali su akademskim perom, Nietzsche životnim perom i o životu. Najbolje istine, govorio je, bile su krvave istine, izrasle iz sopstvenog iskustva (nas Bošnjake zabraniše više od jednog stoljeća, da sami sebe ne zaboravimo, krajnje je vrijeme za “Postani ono sto jesi”). Narod koji nema “životni plan” dopušta da mu egzistencija bude slučajnost. Takvi narodi postaju plijen tuđih “životnih planova”. Ti planovi su uvijek zvjerski planovi u koži kućnih ljubimaca.

Druga misao je o Koen-ski otvorenoj šaci sa ispruženim prstima na starim stećcima. Te ispružene ruke dobrote postadoše im rešetke sopstvenog zatvora usred hrišćanske Europe. Ta bezazlena lakovjernost i neopreznost pokazaše se pogubnim u okruženju plemenskih naroda prekrivenih samo tankom glazurom “hrišćanstva”. U biti još uvijek “šumskih plemena”. Mi predugo nosimo u sebi tugu prošlosti. Vrijeme je da taj “posthumno rođeni” simbol otvorene šake prigrlimo kao simbol sadašnjosti, kao znak raspoznavanja Bošnjaka. Predugo ignorisani simbol kao da nam kaže: “Kad ste zbunjeni u teškim poslovima, potražite oslonac kod nas pod kamenovima ”.

Stoljeća ravnodušnosti spram naših predaka “Dobrih Bošnjana” nadam se da su ostala iza nas.
__________________________________
Diwan magazin
*Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i linka koji vodi na izvorni tekst

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak