Diwan komentar: U Sarajevu i Tuzli danas protesti podrške turskim demostrantima

Pitanje koje se logično nameće, odakle to u Sarajevu protesti protiv Erdoana i turske Vlade, odakle namah tolika zainteresiranost za dešavanja u drugoj zemlji a puka nezainteresiranost za negativne procese u svojoj sopstvenoj? Kako to kada se najavljuje gradnja velikog krsta iznad Sarajeva niko da se sjeti protesta, ali kada neko u Turskoj želi posjeći par stabala onda se solidarišemo sa protestima?

dzamija piva smeceFoto: Limenke piva, smeće, jad i bijeda koja je ostala iza ovih turskih “demokrata” u jednoj džamiji na Bešiktašu

Podrška demonstrantima koji se okupljaju na ulicama Istanbula i drugih turskih gradova u protestima protiv vlade već je stigla iz svih dijelova svijeta.

Protest podrške turskim demonstrantima najavljen je i u Beogradu.

No, mnogo zanimljiviji skup solidarnosti najavljen je u Sarajevu, u srijedu, 5. juna u 16 sati na Trgu djece Sarajeva (ispred BBI centra), odakle će uslijediti šetnja do zgrade Ambasade Republike Turske.

“Na skup podrške pozvani su svi koji podržavaju turski narod koji se protivi samovolji vlasti i osuđuje prekomjernu upotrebu sile na mirnim protestima na ulicama Istanbula”, naveli su organizatori.

Učesnici su pozvani da ponesu natpise i transparente podrške, kažu organizatori na Facebooku.

Skup solidarnosti s turskim demonstrantima najavljen je i u Tuzli, a održaće se istog dana (danas), u isto vrijeme.

Pitanje koje se logično nameće, odakle to u Sarajevu protesti protiv Erdoana i turske Vlade, odakle namah tolika zainteresiranost za dešavanja u drugoj zemlji a puka nezainteresiranost za negativne procese u svojoj sopstvenoj?

Kako to kada se najavljuje gradnja velikog krsta iznad Sarajeva niko da se sjeti protesta, ali kada neko u Turskoj želi posjeći par stabala onda se solidarišemo sa protestima?

Iako pitanja djeluju komplikovano – odgovori su jednostavni. Sasvim je jasna umješanost stranog faktora u posljednja dešavanja u Turskoj, kao što je jasna njihova umješanost i u ove proteste u Sarajevu. A zapravo cilj protesta je borba protiv svih onih vrijednosti koje vladajuća AKP proklamira, a prije svega islama kao njihove glavne inspiracije u radu i idejama.

Protestanti sa pivom u ruci uzvikivaće, vjerovatno i u Sarajevu, DOLE ERDOAN. Ti vajni ekolizi, koji se navodno u Turskoj bore za prava stabala, upadali su u turske džamije i tamo bacali smeće. Toliko o njihovoj ekologiji, kulturi i vrijednostima koje gaje.

Dakle, poštovani mujezini, predsjednici džamijskih odbora, džematlije, budite spremni da ovaj pisluk ne donesu i u sarajevske i tuzlanske džamije.

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak