Urednik magazina “Diwan” Almir Mehonić u posjeti BNV-u

Mehonić je u ime redakcije Diwana izrazio punu podršku procesu uvođenja bosanskog jezika u školstvo. Značajan dio razgovora bio je posvećen mogućnostima za otvaranje Regionalnog ureda Vijeća u Luksemburgu.

Almir Mehonić, glavni i odgovorni urednik magazina na bosanskom, njemačkom i francuskom jeziku “Diwan” je na poziv predsjednika BNV Esada Džudževića posjetio ovu instituciju i tom prilikom imao konstruktivan razgovor kojem je prisustvovao šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Redžep Škrijelj.

Predstavnici Vijeća su Mehonića upoznali sa dosadašnjim procesom uvođenja bosanskog jezika u obrazovni sistem, kao i drugim značajnim projektima BNV.

Mehonić je u ime redakcije Diwana izrazio punu podršku procesu uvođenja bosanskog jezika u školstvo.

Mehonić je, također, pohvalio projekat obilježavanja kuća i mjesta gdje su nekada živjele značajne ličnosti iz reda sandžačkih Bošnjaka i dao punu podršku BNV da se sa tim aktivnostima nastavi.

Diwanov urednik je u razgovoru posebno istakao značaj depolitizacije Bošnjačkog nacionalnog vijeća i značaj onoga što je uradilo rukovodstvo BNV na tom putu u posljednje vrijeme.

Značajan dio razgovora bio je posvećen mogućnostima za otvaranje Regionalnog ureda Vijeća u Luksemburgu.

Zaključeno je da bi se Ured bavio promocijom položaja i ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji, kao i korišćenje evropskih fondova u zaštiti i unapređenju bošnjačkog kulturnog naslijeđa.

Mehonić je sa predsjednikom Vijeća obišao i zgradu Centra za bošnjačke studije u Tutinu, gdje mu je gosp. Džudžević uručio najznačajnije knjige koje su izašle u sklopu izdavačke kuće CBS.

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak