VIDEO: “ISKUŠENJE OPSTANKA”, PRVO NAUČNO DJELO O POLITIČKOM DJELOVANJU IZETBEGOVIĆA

Iz štampe je izašla knjiga “Iskušenje opstanka. Izetbegovićevih deset godina (1990.-2000.)” autora Dr. sc. Admira Mulaosmanovića

Iskušenje opstanka. Izetbegovićevih deset godina (1990.-2000.)
Knjiga “Iskušenje opstanka. Izetbegovićevih deset godina (1990.-2000.)” predstavlja prvu na naučnim temeljima zasnovanu političku biografiju Alije Izetbegovića, prvog predsjedavajućeg Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Autor ovog djela je dr. Admir Malosmanović, naučni saradnik u Institutu za istoriju u Sarajevu. Knjiga predstavlja prerađenu doktorsku disertaciju dr. Mulaosmanovića koja je odbranjena na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom dr. Ive Banca.

Knjiga prati političko djelovanje Alije Izetbegovića od osnivanje SDA 1990. godine, pa sve do njegovog povlačenje iz Predsjedništva BiH. S obzirom da je Izetbegović bio jedna od ključnih političkih figura u ovom periodu, može se reći da je ova knjiga i svojevrsna historija Bosne i Hercegovine u periodu od 1990. do 2000.

Knjiga je izašla u izdanju izdavačke kuće “Dobra knjiga” a uskoro se očekuju i promocija u Sarajevu, ali i u drugim bh. gradovima.

Uz knjigu vam preporučujemo da pogledate razgovor s dr. Admirom na MTV Igmanu u emisiji “Sasvim iskreno”.

Autor o knjizi

Ovo djelo nastalo je na temelju doktorata Političar Alija Izetbegović. Od osnivanja Stranke demokratske akcije (1990.) do povlačenja iz Predsjedništva BiH (2000.) koji je odbranjen u julu 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Projekat je prijavljen i rađen na Institutu za istoriju u Sarajevu u periodu od 2008. do 2012. godine. Cilj istraživanja bio je utvrditi i analizirati političko djelovanje Alije Izetbegovića u ovoj dekadi – vjerovatno jednoj od najbremenitijih u bosanskohercegovačkoj historiji. Poseban, pak, cilj bio je utvrditi Izetbegovićeve mogućnosti, odnosno, pokušati odgovoriti na dilemu je li u svojim postupcima pretežno reagirao na političke koncepte nametane sa strane, u najvećoj mjeri od političkih vodstava susjednih republika Srbije i Crne Gore i Hrvatske, kao i međunarodne zajednice, ili je imao sasvim jasan politički program. S tim u vezi, kontekst je nerijetko mijenjan. Od jugoslavenskog, preko svjetskog i europskog, pa do partikularno bošnjačkog, u ovisnosti o značaju određenih poteza koji su se vukli iz svjetskih centara moći ili koje je Izetbegović činio i koji je bio konkretan učinak istih.

Izvor: http://iskusenjeopstanka.com

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj članak