Višegrad: Spriječeno rušenje kuće u kojoj se dogodila “živa lomača”; “Prođite ako smijete, na silu ćemo odgovoriti silom”!

Rušenje kuće Sumbule (Adem) Zebe, rođene Omeragić u Višegradu, poznate kao “živa lomača” u Pionirskoj ulici, gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka, spriječili su predstavnici porodica žrtava predvođeni Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja ”Žena – Žrtva rata”, kao i desetak građana.

visegrad-sprijeceno-rusenje-kuce-u-kojoj-se-dogodila-ziva-lomaca-prodjite-ako-smijete-na-silu-cemo-odgovoriti-silom[1]
Prema riječima žrtava, postoje pravosnažne presude za te zločine. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina.

Ciljano uništavanje mjesta zločina

Kako javlja reporter Anadolije, na mjestu događaja su šestorica radnika komunalnog preduzeća iz Višegrada, policajci MUP-a Republike Srpske, ali i vojnici EUFOR-a. Kuća je ograđena trakama, a Hasečić je urbanističko-građevinskoj inspektorici iz Višegrada Ljiljani Čiković kazala da ”prođu iza traka i uđu u privatnu kuću, ako smiju”, te dodala da će ”na silu odgovoriti silom”. Inspektorica Čiković je rekla da ”neće ništa raditi na silu”.

”Nisam došla ovdje da se tučem… Napravit ću izvještaj gdje ću navesti  šta se sve dešavalo”, rekla je Čiković, dodajući kako ovo ne znači da se odustalo od uklanjanja kuće koja je sporna za lokalne vlasti, već da se provođenje odluke odlaže.

Predsjednica Udruženja Žena – Žrtva rat Bakira Hasečić kazala je da vlasti Srpske demokratske stranke (SDS) u Višegradu na sve načine opstuiraju obnovu kuće “koju su oni zapalili skupa s ljudima”, a danas ubijaju sjećanja na genocid i počinjene zločine.

“Ciljano su išli da unište mjesto zločina, mjesto posljednjeg prebivališta zapaljenih civila, gdje nije do danas pronađena nijedna kost. Ja im poručujem da smo mi kuću izgradili na istim temeljima, na istom podrumu gdje je zapaljen taj narod, ničim nismo odstupili od ranijih gabarita kuće”, poručila je Hasečić.

Tipična zloupotreba položaja

Prema njenim riječima, današnja događanja su samo tipična zloupotreba položaja od strane općinskog načelnika Slaviša Miškovića.

“Niko nam ne može zabraniti da se vratimo na naša ognjišta, obnovimo kuće i da nastavimo živjeti život dostojan čovjeka. Nama, Bošnjacima Višegrada, ova kuća je sveta kuća. Ova kuća je prvo mjesto genocida, zločina, gdje postoje pravosnažne presud. Ovo je mjesto gdje će preživjele žrtve moći doći kad požele da prouče Fatihu i polože cvijeće najmilijima, da podijele svoju tugu jer nisu našli svoje najrođenije, a i našoj Sumbuli da se vrati u svoju kuću”, kazala je Hasečić.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić kazao je da se svi ovi problem mogu riješiti isključivo razgovorom, a nikako silom.

“Ova kuća ovdje, koja je postojala 1992. godine, obnovljenja je u postojećim gabaritima, po svim zakonskim propisima i pravilima. Ona je tu stoji i stajat će. Ja ne znam ko bi imao snage, moći da sruši ovu kuću, ko bi imao snage i moći da sruši ovaj spomenik sjećanja na žrtve i ko bi dozvolio da tim putem prolaze djeca znajući da je tu pepeo izgorjelih ljudi”, poručio je Fejzić.

Udruženje ”Žena-žrtva rata” i Bakira Hasečić, kao opunomoćenik Sumbule Zebe zaprimili su Rješenje kojim se najavljuje da će se 24. decembra u 10 sati biti izvršeno rušenje kuće Sumbule Zebe ukoliko do 23. decembra ”ne bude izvršeno vraćanje u prvobitno stanje”.

Žrtve vlasti Višegrada nazivaju ”ubicama sjećanja”, optužujući ih da su započeli kampanju uklanjanja dokaza genocida u Višegradu gdje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 osoba, mahom bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Udruženja ”Žena – Žrtva rata” i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili su danas i ulazak inspektorima i radnicima gradskog komunalnog preduzeća na mezarje Stražište, a kako bi uklonili riječ genocid sa spomen-obilježja žrtvama.

Izvor: Anadolija

Višegrad: Srpska djeca koja su danas na času matematike skandirala „Nož, žica, Srebrenica“

Višegrad: Srpska djeca koja su danas na času matematike skandirala „Nož, žica, Srebrenica“
Djeca sa fotografije su učenici Osnovne škole „ Vuk Karadžić” iz Višegrada koja su danas, dok je trajao pokušaj višegradskih lokalnih vlasti da uklone riječi ”genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u mezarju Stražište, kroz prozor skandirala „ nož, žica, Srebrenica”. Ova djeca su pored navedenog skandiranja otpjevala još nekoliko pjesama o četnicima i Draži Mihailoviću. Višegradska heroina i borac protiv zaborava zločina nad Bošnjacima Bakira Hasečić je, nakon što je vidjela kako djeca skandiraju „ nož, žica, Srebrenica”, otišla direktno u školu, prijavila slučaj direktoru škole, pozvala policiju, te ušla u razred koji je skandirao spomenutu parolu i fotografisala djecu. Ovako je taj događaj Bakira Hasečić objasnila na svoj Facebook profilu.

“Nekadašnja OŠ “Hasan Veletovac”, danas “Vuk Karadžić”, kroz otvorene prozore govorili su “nož, žica, Srebrenica” i moge četničke pjesme gdje su spominjali Dražu Mihajlovića. Otišla sam u školu direktoru i saopćila, zatim pozvala policiju Višegrad i ušla u učionicu na kojoj piše MATEMATIKA i slika učenika”.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Facebook komentari

komentara

5 komentara na ovaj članak. Slobodno se pridružite razgovoru.

 1. zmajbih 25.12.2013 u 02:10 - Reply

  Kako samo ova svinja sa slike ima hrabrosti da pogleda u oci nasoj HEROINI BAKIRI HASECIC…??????????????????
  Ganut sam do dna duse ovom POBJEDOM nad zlocincima koji misle da je ovo devedeset druga a posebno reagiranjima koja pokazuju da se MOJI BOSNJACI bude iz stoljetnog sna i konacno su u stanju da misle svojom glavom a samim tim i da na ovakve pokusaje pravovremeno i dostojanstveno reagiraju..
  AFERIM nasoj HEROINI BAKIRI HASECIC kao i svima koji su uz nju u ovoj CASNOJ BORBI za dostojanstvo kako licno tako i dostojanstvo svih casnih gradjana jedine nam domovine BOSNE I HERCEGOVINE……..
  Neka nam svima dragi Allah podari jos vise svijesti, zdravlja , znanja i razuma kako bi bili u stanju oduprijeti se toj bagri koja svakodnevno potvrdjuje nedavno i naucno vec dokazanu cinjenicu da su najgluplja nacija a samim tim i nejnemoranija i najpokvarenija stoka bez repa na kugli zemaljskoj….

 2. zmajbih 25.12.2013 u 02:20 - Reply

  Dok se ne dogodi NOZ KUKA BANJA LUKA nece oni prestati skandirati za SREBRENICU…:(((((
  A sve su prilike da oni na ovakav nacin izazivaju svoju sudbinu jer izgleda da jos misle da je devedeset druga….(((

 3. avdo spahić 25.12.2013 u 13:50 - Reply

  djeca ko djeca neznaju ništa ali to nisu oni sami mogli da skandiraju neko iz škole moro je da toj djeci kaže da skandiraju tako nešto to normalan čovjek nebi uradio i mislim da roditeji ove djece štosu skandirali trebaju da se zapitaju štato nijihova djeca govore i koim to daje do znanja dase takve stvari govore normaln roditeji prije svega čovjek to će osudit taj čin taj govor mržnje svi smo mi nekim načinom stradali u ovom paklenom ratu neko više neko manje itreba poštovat oni koi su strtadali nedirat u njihovo svetište u njihovu familiju a osvetu trebamo svi iz svoji glava da zaboravimo dase nikad i nikad više takva djela ne ponove pozdrav svima kio misle na ovakav način a oni kio misle da treba stvarat mržnju vrijeđat se neka izađu na ceste neka se vrijeđaju neka se kojiu a nas kio želimo u ovoj zemji da živimo puste iz tog logora pakla i opet pozdrav za sv narod bosne i hercegovine jedne jedine države svih njeni građana

 4. Asi 25.12.2013 u 18:45 - Reply

  Svu tu djecu hitno psihologu poslati, a takoder i roditelje, jer u bolesnoj sredini ocito zive. Kad nemaju svoje vjere, i nevjeruju u Boga bar nek ih na psihologiji ljekovima smire i pokusaju bar nesto od njih napraviti.

 5. zmajbih 26.12.2013 u 23:15 - Reply

  Avdo jarane, pros'o je vakat pretjeranog merhameta i zaborava. Takvima kao sto si ti ce se genocid sigurno ponoviti kao sto se do sad ponavljao 11 puta upravo zbog takvih razmisljanja kao sto su tvoja…” Djete radi sto dijete vidi” Avdaga, zapamti to dobro i ta djeca se uce od besike pa do groba da mrze sve sto nije cetnicko…
  Probudi se Avdaga, zemlja Bosna se trese, neces valjda cekati opet da te brane krvolocne komsije i njihova JNA, brastvo i jedinstvo je bila opasna podvala na koju su najgore nasjeli Bosnjaci i eto sta im se dogodilo, treba li ti to pojasnjavati na dugo i siroko…???……………………….

  Asi, mi moramo biti ti psiholozi koji ce stati na put tom fasizmu….

Reaguj na ovaj članak