Zajednički nastup probosanskih stranaka u RS pod nazivom “Domovina”

Probosanske stranke su potpisivanjem sporazuma pod nazivom „Domovina“ preuzele moralnu obavezu pred narodom o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

potpis-potochari
Građanska koalicija „Prvi mart“, želi ovim putem obavijestiti javnost Bosne i Hercegovine da je danas na sastanku održanom u Potočarima devet stranaka (Demokratska fronta BiH, Hrvatska stranka prava, Posavska stranka, Savez za bolju budućnost, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Stranka demokratske akcije, Stranka dijaspore, Socijaldemokratska unija i Stranka pravde i povjerenja) potpisalo sporazum o zajedničkoj listi za entitetski i državni nivo iz entiteta RS na narednim Opštim/Općim izborima u oktobru 2014. godine.

Probosanske stranke su potpisivanjem sporazuma pod nazivom „Domovina“ preuzele moralnu obavezu pred narodom o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

Potpisivanjem ovog historijskog dokumenta konačno je stvoren osnovni preduslov za poboljšanje položaja građana i građanki nesrpske nacionalnost u ovom entitetu i mogućnost da glasanjem, na demokratski i zakonit način skinu omču s vrata našoj zemlji i nepovratno je pokrenu na putu ka članstvu u NATO savezu i europskim integracija u idućem mandatu.

Probosanske stranke: SDA, SBiH, SBB, HSP, PS, SDBiH, DFBH, SPP, i SDU, potpisnice ovog dokumenta su se obavezale da će zajedničkim nastupom na predstojećim izborima stati iza zahtjeva postavljenih od strane povratnika, izbjeglih i raseljenih lica i na taj način ohrabriti da učestvuju u izbornom procesu i izaberu one kandidate za koje smatraju da će najbolje zastupati njihove interese.

Mi u Prvom martu smatramo da su potpisivanjem sporazuma stranke potpisinice preuzele i vlasništvo nad procesom tehničkih konsultacija vezanih za zajedničku listu u kojem će Prvi mart nastaviti da posreduje. Za nas koji smo u ovaj vid borbe krenuli u maju 2012. kampanjom registracije birača na lokalnim izborima u Srebrenici ovo je poruka da je moguće izaći na crtu režimu, koji novcem poreskih obveznika, negira genocid zajedničkim političkim nastupom.

Prvi mart je obavio dio svoje misije: sada je pred nama fanatična i totalna mobilizacija birača.

Izvor: Prvi mart/TV1

Pogledajte ovdje program Domovina

Facebook komentari

komentara

Prvi komentar na ovaj članak. Slobodno se pridružite razgovoru.

 1. Sven Rustempašić 03.04.2014 u 18:15 - Reply

  ¨SPASIOCIMA¨ SREBRENICE

  Musadik Borogovac

  Sarajevo, 3.4.2014. — Bilo bi dobro da oni koji ¨spašavaju Srebrenicu¨ kroz dejtonske institucije i sad su na vlasti u toj općini, objasne šta se desilo 2007. godine sa ovom Odlukom na kojoj su radili vrhunski strani pravni eksperti; ko je sve istu blokirao? Oni što sada ¨spašavaju¨ Srebrenicu kroz dejtonske institucije također trebaju objasniti zašto ne koriste Presudu Svjetskog suda iz 2007. godine protiv institucija Republike srpske za genocid kao imperativnu normu o zabrani postojanja za genocid presuđenih tvorevina, a umjesto toga se također oslanjaju na bezvrijedni sistem zaštite ¨ljudskih prava¨ i zadovoljavaju sa kažnjavanjem bezvrijednih četničkih seljačina na nekom Tribunalu u Hagu i koriste izborni zakon RS koji podrazumijeva čak i da žrtve genocida još jednom priznaju svog ubicu (a time i da mogu biti ubijani i u budućnosti), te priznaju krivca presuđenog izvršioca genocida kao autoritet u izbornoj borbi. Što je najgore, time čak negiraju Presudu koju su dobili kao božji dar zbog čega nam se cijeli svijet ruga smatrajući nas idiotima.

  U prilogu, slika skenirane stranice dokumenta ‘Odluka’:

  https://docs.google.com/file/d/0B452XgWgTYdrU3B1VEtXa1R5OFU/image?pagenumber=1&w=800

Reaguj na ovaj članak