Zapis sa puta: “Rijeka i njen Islamski centar”

Ovaj Centar je odmah nakon izgradnje postao pravi magnet, kako za muslimane tako i za turiste koji dolaze sa raznih krajeva svijeta.

Rijeka_21
Autor:Midhat Hajrović

Nikada ranije nisam bio u Istri. Ove godine na kraju godišnjeg odmora pri povratku u Njema�?ku put me je doveo do Rijeke. PuT nas je vodio novosagrađenim autocestama koje su se pružale po živopisnom istarskom kraju. To je bio zapravo odgovor na poziv mog poslovnog prijatelja Huseina Žlibanovića da posjetim taj treći po veli�?ini hrvatski grad i njegovu firmu koja već godinama proizvodi mašinske dijelove za njema�?ko tržište.

Husein je jedan od najuspješnijih biznismena u tom regionu a njegova firma koju uspješno vodi sa svoja dva sina, Aldinom i Adnanom je dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja. Pored radnog dijela posjete naši ljubazni domaćini su sa zadovoljstvom odvojili od svog vremena kako bi nas upoznali sa Rijekom i Opatijom. Centralno mjesto naših obilazaka a svakako i našeg interesovanja je bio novosagrađeni Islamski centar u Rijeci.
Rijeka_02
Izvorna namjena Islamskog centra u Rijeci je da postane mjesto okupljanja i ibadeta oko desetak hiljada muslimana koji žive u Primorsko-goranskoj županiji. Osim toga, posjeduje veliku arhitektonsku, građevinsku i kulturnu vrijednost tako da je mnogi smatraju najljepšom džamijom u Evropi. Ona je remek djelo poznatog akademskog kipara Dušana Džamonje kojeg je na žalost smrt sprije�?ila da do�?eka završetak radova na džamiji. Svojim oblikom, materijalima i ambijentom, građevina je uklopljena u mediteransko podneblje. Sa platforme džamije koja je smještena na podru�?je Rujevice, sjeverno od zaobilaznog autoputa pruža se prelijep pogled na Jadransko more i na ostrva Cres i Krk.
Rijeka_12Foto M.Hajrović: Džuma namaz

Mesdžid je centralni dio Islamskog centra a sam Centar je izgrađen na �?etiri nivoa. U prizemlju su smješteni ured Medžlisa IZ, kafe bar i restoran, divanhana, soba za prijeme, te kongresna dvorana. Tu je i parkiralište sa 37 mjesta. Dva sprata ispod mesdžida nalaze se u�?ionice, stanovi za imame te apartmani za goste. Vani se takođe nalazi prostrano parkiralište.

Kroz ovu impozantnu građevinu pored naših domaćina vodio nas je Glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović pored kojeg u predvođenju i organizaciji vjerskog života sudjeluju još tri imama.

Svaki nivo ima poseban prilaz i ulaz ali su međusobno povezani i prožimaju se u �?emu se vidi simbolika povezivanja oko muslimana, uglavnom Bošnjaka, Arapa, Albanaca i Roma. Njih oko 57.000 �?ine treću po redu vjersku zajednicu u Hrvatskoj.
Rijeka_08Foto M.Hajrović: Kongresna dvorana

Glavni donator Katar

Cijeli projekat je koštao oko 11 miliona eura a glavnu donaciju u visini od 7 miliona eura je donirala država Katar. Ostali dio sredstava je prikupljen raznim donacijama. Svaki donator zaslužuje pohvalu i dovu da mu vakuf bude primljen kod Allaha dž.š. Ali moram da izdvojim ono što sam �?uo od samih džematlija dok smo razgovarali uz kahvu, da je najveća pomoć stigla baš od mog domaćina Huseina. To je ina�?e Bošnjak koji je �?etvrt vijeka proveo kao gastarbajter u Njema�?koj nakon �?ega se vratio i otvorio firmu koja zapošljava preko 120 radnika. Osim po uspješnom poslovanju poznat je i po jakom socijanom angažmanu, te izuzetno humanom odnosu prema svojim radnicima. Prava je sreća poznavati i imati takvog �?ovjeka za prijatelja.
Rijeka_11Foto M.Hajrović: Restoran u sklopu Centra

Džuma namaz je izuzetno dobro posjećen a to je i jedinstvena prilika da se sretnete ne samo sa muslimanima mještanima Rijeke i okoline, već i sa brojnim putnicima namjernicima među kojima se nerijetko mogu sresti i poznanici. Tako sam i ja nakon klanjanja džume namaza naišao na naše džematlije iz Mannheima, Envera Spahića i Avdu Bajrića.
Rijeka_06 Foto: U društvu Huseina i Aldina Žlibanovića

Ovaj Centar je odmah nakon izgradnje postao pravi magnet, kako za muslimane tako i za turiste koji dolaze sa raznih krajeva svijeta. Nakon ovog iskustva, mogu najtoplije da preporu�?im odlazak u ovaj Islamski centar, kao pravo osvježenje za dušu i tijelo, svima nama koji svake godine iz Zapadne Evrope u vrijeme odmora idemo u svoje rodne krajeve.

Diwan magazin

Facebook komentari

komentara

Reaguj na ovaj �?lanak