VIDEO| Akademik Muhić: SBK ne može biti nadređen BANU

VIDEO| Akademik Muhić: SBK ne može biti nadređen BANU

“Motive osnivanja SBK ne znam, mada sam vidio njegov program… Ipak, ta dva koncepta (SBK i BANU) nisu tako povezana. Koliko god SBK bila krovna institucija ona ne može biti nadređena Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti”, kaže u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem akademik Ferid Muhić, predsjednik BANU.

Prof. Muhić kaže da rješenje za BiH danas ne postoji, “ovo oko Bosne strašno boli”.

Danas imamo pola Bosne koje nije ni u liberalnom niti je u građanskom sistemu, govorim o RS, BiH je u UN primljena kao Republika, ali danas više ne posjeduje taj atribut – Muhić – Republika je prenesena na RS i danas taj dio opisuje pripadnost tog dijela BiH srpskom narodu.

Muhić ističe kako s akademikom Muhamedom Filipovićem nije kontaktirao o njegovim nedavnim stavovima. Smatra da se mora upozoravati na istinu o RS-u sve dok se svi ne usaglase o dešavanjima iz prošlosti. I dok se to ne desi neće se desiti rješenje problema u BiH.

Muhić smatra da Cerićeva kandidatura za Predsjedništvo BiH je pitanje za samog Cerića te da tu treba gledati kako će reagovati međunarodni faktor na tu njegovu ideju. Tekstove stranih medija koji su se pojavili o Ceriću upoređuje s onima koji su se pojavili o Sanaderu malo prije hapšenja.