Amra Babić, dama koja nosi hidžab, načelnica grada Visoko

Amra Babić, dama koja nosi hidžab, načelnica grada Visoko

ako je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj je islam većinska religija, godinama su muslimani bili primorani da svoju vjeru praktikuju “umjereno” jer tadašnje društvo nije dozvoljavalo drugačije. Međutim, i dan danas imate određene prepreke u javnom društvenom životu u BIH, o čemu se mnogo i ne govori kod nas. Pa tako je i na čuđenje mnogih, dama koja nosi hidžab postala načelnica grada Visoko. Ali zašto to je to važno uopće?! Eh, pa važno je, jer upravo ovakve dame ruše sve predrasude koje imaju ne samo Balkanci, već i svi ostali narodi! Kao što i sama kaže:
”S obzirom da sam prva pokrivena načelnica u Evropi, bosanskoheregovačka i svjetska javnost je pokazala veliko interesovanje. Više puta mi je postavljeno pitanje šta mislim o tome. Moj odgovor je uvijek bio isti. Ne vidim razloga za čuđenje. Za mene i BiH to je sasvim normalno. Mnoge moje sugrađanke već obavljaju vrlo važne dužnosti. U stvari, odavde je cijelom svijetu upućena poruka da u BiH postoji stvarna demokratija. Moj izbor je pobjeda demokratije i tolerancije.”

Amra Babić, majka troje djece, sretno je živjela sa svojom porodicom u Visokom. Početkom rata 1992. godine izgubila je svog supruga. Babić nije bila ogorčena životom i sa svojim aktivnostima na društvenom i političkom planu gotovo da je počela iz “pepela”.

Izborna pobjeda Amre Babić u Visokom prošle godine učinila ju je prvom gradonačelnicom u ovoj balkanskoj zemlji i možda jednom od prvih u Evropi koja nosi hidžab. Njen uspon u ovom gradu od 46.000 stanovnika mnogo znači mnogima koje također nose vidljiva obilježja svoje vjere.

Također se suprotstavlja uvriježenim mišljenjima širom Evrope dok različita društva raspravljaju da li da kao represivnu odbace islamsku praksu pokrivanja žena ili da je prihvate u duhu umjerenosti.

Francuska je zabranila nikabe (potpuno pokrivanje lica) prije dvije godine. Turska, koja je dugo u javnom životu stvarala prepreke pokrivenim ženama, odnedavno je ublažila restrikcije na nošenje hidžaba na državnim univerzitetima. U drugim zemljama u toku je debata u vezi sa ovom politikom.

Islam je u Bosnu donio otomanski sultan Mehmed Osvajač 1463. Hidžab je dugo bio uobičajen, naročito u ruralnim oblastima poput Visokog, ali je odbačen tokom više od 40 godina vladavine komunizma. Javno praktikovanje religije u zvanično ateističkoj zemlji značilo je ugrožavanje radnog mjesta i šansi za napredak.

Amra Babić, ekonomistkinja, brzo je počela da talasa u zemlji zbog svoje političke pronicljivosti. Za kratko vrijeme, otkako je preuzela vlast u gradskoj skupštini sredinom novembra, zaradila je reputaciju strogog rukovodioca. Čak i cinični posmatrači bh. duboko podijeljenog političkog sistema izražavaju nadu da bi ona mogla da pomogne da se prevaziđu godine nestabilne vlasti koja je BiH ostavila daleko iza Srbije i Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji.

Ja sam Evropljanka i ja sam muslimanka. To je moj identitet.”, kazala je Amra. “Hidžab je ono što vidite spolja. Ali ono što je unutra, to je snaga da se ne rade loše stvari. Da svoj život živim pošteno i da ne govorim jezikom mržnje.”

Međutim, prepreke za žene koje se pokrivaju i dalje postoje. Mnoge koje nose hidžab kažu da su izložene diskriminaciji na poslu. U javnom životu, žene u vojsci su se žalile da su ih uznemiravali ukoliko bi počele da nose maramu, a prije nekoliko godina vodila se žučna javna rasprava da li bi ženama sa hidžabom trebalo dozvoliti da rade u pravosuđu. Sada ih u toj grani ima nekoliko.

Nadajmo se, da će nakon ovih teških vremena, doći i prilika za druge pokrivene djevojke i žene, čiji izbor da nose hidžab neće uvjetovati njihov uspjeh kako u privatnom, tako i poslovnom životu. Amra Babić je pionirka kada se radi o politici, međutim postoji još mnogo struka u BIH koje čekaju svoju Amru Babić. Zato, drage dame, budite inspirisane i postanite pionirke u onome što volite! Selam