Home Apel oko nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku

Apel oko nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku

Poštovani Bošnjaci,
građani Sandžaka i Prijepolja,

Nakon višegodišnje borbe stečeni su zakonski uslovi da se naša djeca školuju na svom maternjem, bosanskome jeziku. S navedenim u vezi Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo je zahtjev Ministarstvu prosvjete Republike Srbije za uvođenje bosanskoga jezika u školske programe.

Međutim, iako su škole u većini slučajeva ispoštovale svoju obavezu neke političke grupacije, preko svojih kadrova u prosvjeti, krenule su u nerazumnu, otvorenu kampanju miniranja implementacije navedenog zakona. Služeći se prizemnim dezinformacijama oni javnost, a prvenstveno roditelje, plaše da će školovanje na maternjem jeziku za njihovu djecu značiti mnoge manjkavosti u obrazovanju, što je zlonamjeran nonsens, ali i inkriminirajuće uznemiravanje javnosti širenjem lažnih vijesti.

Napominjemo da sve nacionalne manjine i manjinski narodi u Srbiji – Mađari, Rusini, Slovaci i ostali – koriste pravo školovanja na svojim maternjim jezicima i bez problema upisuju visoke škole na svim univerzitetima kako u Srbiji tako i u svijetu.

Poštovani roditelji, pravo naše djece na školovanje na svom maternjem jeziku neosporivo je, nikoga ne ugrožava i u skladu je sa pozitivnim evropskim standadima, tako da ono nema negativnih implikacija bilo koje vrste, već naprotiv, otvara razne mogućnosti kasnije pri zapošljavanju, jer Srbija će u svojim administrativnim strukturama morati ispoštovati procentualnu zastupljenost kadrova kojima je maternji jezik bosanski.

Ne ulazimo u etničke, vjerske, političke, ideološke i bilo koje druge porive i pripadnosti dijela nastavnog kadra koji Vas svjesno obmanjuje, ali indicije da se vršilo neposredno i ciljano agitovanje protiv nastave na bosanskom jeziku, ukazuje na profesionalnu zamagljenost tih ljudi, a vjerovatno i na strah od obavezne doedukacije, koju moraju proći. Jer iza izgovora da je nedovoljno literature i programa te prijedloga da se sve odloži za slijedeću godinu, zapravo se krije činjenica da je vrlo malo njih adekvatno obrazovano za držanje nastave na bosanskom jeziku.

Taj problem je evidentan no i rješiv zamjenom onih koji se boje svoga posla, novim, fleksibilnim kadrovimaa, kojima će kreativnost i domišljatost, kao osobine koje krase dobrog učitelja i nastavnika, biti izazov a ne fobija. Jer čak i u nedostatku literature, pozitivna volja i međusobna suradnja nadoknađuju nedostatke.

Čitava ekipa ljudi je dugi niz godina radila na ostvarivanju zakonske pretpostavke za ovo pravo Bošnjaka. Oni nisu odustali i danas se istim entuzijazmom zalažu da se izboreno sprovede i u praksi. Protivljenje, javno ili tajno, uvođenju bosanskoga jezika u nastavu, prijeti da obesmisli i na duži period blokira sprovođenje stečenog prava, čime su direktno pogođena i diskriminirana upravo Vaša, odnosno naša – bošnjačka djeca, čije interese zajednički obavezni smo štititi.

Prosvjetni radnici su dužni, Vama i Vašoj djeci, pružiti istinite informacije i motivirati Vas da iskoristite pravo obrazovanja na svom maternjem jeziku, a nikako navoditi Vas na krive zaključke i pogrješne odluke.

Za Vašu djecu izučavanje svog maternjeg jezika ima izuzetan značaj u obrazovno-odgojnom i psihološkom procesu formiranja ličnosti i barijera je razvijanju kompleksa niže vrijednosti, koji, nažalost, jedan je od uzročnika protivljenja implementaciji ovog zakona. Poznavanje svoje nacionalne kulture i historije uslov je samosvjesnosti i samopoštovanja, kao osnovnih uslova za postizanje velikih životnih rezultata.

Poštovani roditelji,

Dozvolite da Vam ukratko predočimo koje nacionalne predmete će Vaša djeca izučavati na svom maternjem jeziku, dok su ostali predmeti po opštem programu osnovnog i srednjeg obrazovanja:

1. Bosanski jezik i književnost
2. Historija Bosne i Hercegovine i Sandžaka
3. Svijet oko nas – program dopunjen sadržajima koji se odnose na nacionalne blagdane i običaje Bošnjaka
4. Muzička kultura po razredima i školama – teorijsko i praktično izučavanje i izvođenje bošnjačke narodne pjesme sevdalinke, nacionalne muzike i igara iz Sandžaka, te ilahija i kasida
5. Likovna kultura – program proširen nastavnim jedinicama umjetnosti sandžačkih Bošnjaka, arhitekture, islamske umjetnosti, kaligrafije, arabeske minijatura…

Opredjeljivanjem za nastavu na bosanskom jeziku štitite svoju djecu od asimilacije, ali i ispunjavate roditeljsku dužnost zaštite njihovih interesa, jer niko im nema pravo uskratiti upoznavanje svoje nacionalne književnosti, historije i kulture.