VIDEO: Da li je Zoran Đinđić bio prijatelj Bošnjacima?

VIDEO: Da li je Zoran Đinđić bio prijatelj Bošnjacima?

Mnogi među Bošnjacima danas veličaju ulogu Zorana Đinđića. Proglašavaju ga velikim prijateljem Bošnjaka. Nažalost, to rade i neki od lidera Bošnjaka, kako politički, tako i vjerski.

O djetinjstvu Zorana Đinđića se vrlo malo zna, a jedan od razloga je i taj što je tako htio uporavo pokojni srbijanski premijer. Odrastao je u Bosanskom Šamcu uz samohranu majku Milu, koja je radila kao kućna pomoćnica na imanju porodice Izetbegović. Iz te kuće se odselio zajedno sa svojom majkom kada ga je usvojio Dragomir, oficir JNA. Od tada su živjeli u ulici gdje se nalazi gradski stadion u Šamcu.

Porodica Izetbegović je porijeklom iz Beograda, kojeg napuštaju 1868. godine nakon raspada Otomanskog carstva. Iz Beograda sele u Bosanski Šamac. Od stanovitog bega Izeta uzimaju prezime i postaju Izetbegovići.

Đinđići bili posluga u begovskoj kući Izetbegovića

U ovom bosanskom gradiću begovska porodica Izetbegovića postaje vlasnik velikih posjeda. Godine 1925. u ovoj bogatoj familiji rađa se Alija, koji se sa svojim roditeljima tri godine kasnije seli u Sarajevo.

Kuća u kojoj je rođen Alija Izetbegović, nakon selidbe njegove porodice u Sarajevu, ostaje u posjedu Alijinih rođaka iz familije Izetbegović. U toj istoj kući godine 1952. radio se Zoran Đinđić. U svim pisanim biografijama o pokojnom srbijanskom premijeru podaci iz njegovog djetinjstva su vrlo vješto prikrivani i preskakani.

Obojica Šamčani, rođeni u istoj kući. Izetbegovići iz Beograda došli u Bosnu, Đinđić iz Bosne otišao u Beograd. Alija Izetbegović se borio u Bosni za Bosnu, Đinđić u Srbiji za Srbiju. Ipak, ne bi to bio problem da se i Đinđić, kao i većina srpskih intelektualaca nije borio za Veliku Srbiju. Ostala su upamćena njegova šemlučenja sa Karadžićem negdje u blizini Sarajeva, u doba opsade ovoga grada.

Odlomci iz intervjua nastalog 1995. godine jasno svjedoče o političkim stavovoma Đinđića vezano za tkz. Republiku Srpsku i ideju Velike Srbije. Svaki od lidera Bošnjaka koji žmuri na ovim činjeniicama, kako zbog svoga neznanja ili nekadašnjih svojih poslovnih kombinacija sa Đinđićem, čini veliku nepravdu prema Bošnjacima i bošnjačkim nacionalnim istinama i interesima.