Diwan putopis: Spomenički paradoksi u Brčkom

Diwan putopis: Spomenički paradoksi u Brčkom

Ako se pitate o kome gradu je riječ, to je moj grad – Brčko. Grad koji „pliva na dvije rijeke” Sava i Brka. Brčko, grad na sjevero-istoku BiH, poznat po tome što je specifična administrativna cjelina – distrikt. Grad u kome se ogleda multinacionalna, multireligijska i multikulturalna etiketa cijele nam domovine. Grad koji se gradi i širi svakim danom, koji ima ogroman budžet, u kome se paralelno izučava bosanski, hrvatski i srpski jezik; islamska, katolička i pravoslavna vjeronauka. Grad za primjer…

Pored svih lijepih i drugima za primjer osobina, Brčko je grad paradoksa. Naime, u krugu od stotinjak metara u strogom centru grada naleze se tri spomenika: spomenik „Srpskim oslobodiocima i braniocima Brčkog”, spomenik borcima Armije R.BiH, te spomenik pripadnicima HVO. Svi oni su branioci, oslobodioci, heroji. Barem tako piše na spomenicima. Istina je naravno malo drugačija.

U Brčkom su postojala dva velika logora za „nepoželjne“ Bošnjake, Hrvate i one koji su mislili drugačije. Hiljade ljudi su prošli razne torture u njima. Ali o tome je već toliko toga napisano, pa koga zanima… Predpostavljam da je prvi spomenik namijenjen izvršiocima etničkog čišćenja i „oslobađanja“ grada.

Početkom ratnih dejstava pripadnici HVO-a pokušali su sa proglašavanjem Herceg-Bosne tj. hrvatske teritorije na ovim prostorima na kojima su činili većinu. Pa su valjda tim i sličnim činovima i oni zaslužili spomenik.

Dok u redovima Armije R.BiH, armije koja je na početku rata više ličila na lovačko društvo s obzirom na nivo naoružanja i obučenosti. Ta armija i ti vojnici su branili i oslobađali centimetar po centimetar Brčkog i njegove okoline. U toj armiji služili su časno i na pragu slobode dali svoje živote dvojica mojih amidža. Eto, nedavno i oni dobiše spomenik, uistinu prelijepo zdanje u centru grada, kojim su toliko puta šetali.

Zašto se ne ujedinite?

Prošlo ljeto, u posjet porodici i gradu odakle joj je poginuli otac, došla je moja rodica koja trenutno živi u dalekoj nam Australiji. Došla je zajedno sa svojim prijateljem, mladićem kojim je rodom iz Nikaragve. Šetajuci gradom, sav ponosan što mogu tečno pričati engleski jezik, objašnjavam mladiću historijat grada, pokazujem mu zanimljive građevine i dođemo do spomenika. Kada sam ispričao tu paradoksalnu priču, nasmijao se i rekao mi da je već čuo o tim balkanskim zanimljivostima. Kasnije, da mladić ne misli da smo mi uvijek bili ”balkanci” pokažem mu spomen-kosturnicu partizana, one nam nekada zajedničke vojske, istinske oslobodilačke borbe, te mu objasnih značenje spomenika. Naime, spomenik počinje kao četiri rijeke koje se spajaju i postaju jedna velika rijeka. Kažem, da svaka mala rijeka predstavlja po jedan narod koji živi na ovim prostorima, i da su pojedinačno vrlo slabe, ali kada se rijeke spoje tek su velike.

Stranac pita: „pa zašto se ne ujedinite opet?“

Mnogi je krvi proliveno, mnogo suza i danas teče, daleko smo mi od jedinstva…