Home EKSKLUZIVNO Rješenje problema roditelja i djece iz Konjević-Polja: Kosovizacija RS-a

EKSKLUZIVNO Rješenje problema roditelja i djece iz Konjević-Polja: Kosovizacija RS-a

Nakon dugotrajne borbe roditelja djece iz Konjević-Polja, Vrbanjaca i drugih mjesta iz RS-a sa aparthejdnim sistemom koji je tamo očit i koji se ne krije, danas je doneseno konačno rješenje.

Ovo rješenje je u interesu djece, a doneseno je u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja Federacije BiH i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Naime, danas je odlučeno da će se izvršiti prepis djece iz Konjević-Polja u Osnovnu školu “Vladislav Skarić” u Sarajevu. U Konjević-Polju će na mjestima gdje se to mogne biti organizirana nastava po planu i programu kakva postoji u Kantonu Sarajevo, a djeca će formalno pohađati navedenu školu. Savjet roditelja je dobio pismene garancije od Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da će organizirati proces nastave i obezbijediti neophodan nastavni kadar. Ovaj projekat će podržati i Vlada Federacije BiH. Na sličan način će se riješiti problem djece iz Vrbanjaca koja će, po istom principu, biti upisana u jednu osnovnu školu u Tešnju. A nastava će se odvijati u prostorima kao što su privatne kuće ili mektebi u Vrbanjcima.

Edin Ikanović iz Prvog marta, koji se trenutno nalazi sa roditeljima u šatorskom naselju ispred OHR-a, rekao nam je šta roditelji misle o ovome. Na naše pitanje da li su roditelji zadovoljni, odgovorio je:

“Roditelji nisu imali izbora, već da prepišu djecu kako bi izbjegli mogućnost prekršajnih prijava kojima im se prijeti iz RS-a. Ovim će se u Republici Srpskoj uspostaviti paralelni sistem obrazovanja, a mi smo dobili garancije Sindikata iz KS-a da će organizirati nastavne procese.”

Ovim bi RS mogao platiti cijenu sistemske diskriminacije koju nije imao namjeru niti da otkloni, tako što će se stvoriti paralelni sistemi kakvi postoje na Kosovu.