Falsifikovanje historije: Pribojski stećci se predstavljaju kao spomenici pravoslavaca

Falsifikovanje historije: Pribojski stećci se predstavljaju kao spomenici pravoslavaca

Ovih dana Centralni institut za konzervaciju iz Beograda, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva i Zavičajnim muzejom iz Priboja, vrši konzervaciju i zaštitu nekropole stećaka, koja se nalazi u Pobrežju, u krugu Doma zdravlja u Priboju.

Ovaj projekat bi u normalnoj državi bio sasvim u redu, da nije u pitanju pokušaj grubog falsifikovanja bošnjačke historije i njeno predstavljanje kao oblik historije pravoslavlja na prostorima Limske doline i zapadnog Sandžaka.

Nekropola stećaka u Pobrežju je samo jedna od mnogobrojnih u dolini Lima. Zašto se konzervator odlučio da zaštiti baš ovu nekropolu, a ne onu u okruženju crkve u Poblaću, koju je sagradio Mehmed paša Sokolović, kao zadužbinu svojoj majci, pripadnici bosanske crkve bogumila-patarena. Nekropola u Poblaću je veća od ove u prigradskom naselju Priboja.

Direktor Zavičajnog muzeja u Priboju Savo Derikonjić, je za lokalnu tv ,spomenuo potrebu za prezentacijom Priboja, što je na posredan način i odgovor na pitanje: Zašto?

Potreba je za lažnim pedstavljanjem historije Priboja, Limske doline i Sandžaka.Derikonjić za javnost iznosi svoju viziju prošlosti tvrdnjom da su stećci, koji su okrenuti glavom prema jugu, odnosno prema KABI, bili prvi stanovnici Priboja koji su primili islam a da su ranije bili pravoslavci. Derikonjić i srednjevjekovni grad bosanskih kraljeva na Biću naziva crkvenim terminom Jagat i ako kao historičar dobro zna, da su svi putopisci od Evlije Čelebije, Frana Jukića i drugih, ovaj grad nazivali Pribon, po čemu i jeste Priboj dobio ime.
Čak objektivni srpski historičari pišu da je bosanski kralj Stefan Kotromanić bio na čelu vojske bogumila-patarena, odnosno bosanskih krstjana, koji su srušili manastir Banju. Bosanski novac dinastije Kotromanića je 1970 g. pronađen u manastiru Banja, što ukazuje na to da je Bosna u 14 vijeku bila moderna država.

Ako su bogumili bili pravoslavci, kako kažu novo-kvazi historičari, zašto su onda rušili pravoslavni manastir? Ili ako su bogumili bili pravoslavci, zašto su onda Srbi uništavali stećke?

Nekropla u Pobrežju je samo ostatak ogromne nekropole, koja je porušena a na mjestu gdje su bili stećci izgrađen je Dom zdralja, bolnica i preduzeće Poliester, a mnogo stećaka je razbijeno i bačeno u Lim. Stećci su iz nekropole Podgrad razbijani građevinskim mašinama a oni iz okruženja po svemu sudeći bogumilske crkve koju je sagradio Mehmed paša Sokolović su ugrađivani u temelje zadružnih domova u Krajčinovićima, Zabrnjici i još nekim domovima u okolini Priboja.

Nekropola stećaka u Pobrežju je u vrijeme Austrougarske vlasti 1886.g proglašena za spomenik od posebnog značaja a Bošnjačko nacionalno vijeće ju je uvrstilo u kulturnu baštinu Bošnjaka Sandžaka.
Nije teško dati odgovor na pitanje, zašto se falsifikuje historija Priboja i Polimlja?

Sve do okupacije ovih krajeva od strane srpske vojske 1912. g. ovi krajevi su pripadali Bosni i u samom Priboju i selima koja gravitiraju Bosni nema ni jednog traga srpstva i pravoslavlja. Nema crkava, nema grobalja, nema toponima.

Zato se historija prekraja na silu. Drastičan je primjer knjiga “Stanovništvo Priboja” u izdanju Geografskog fakulteta u Beogradu u kojoj se prikazuje fotografija prve crkve izgrađene u Priboju 1939 g. ali se njeno postojanje smješta u 1878-u godinu.

Priboj je sve do Berlinskog kongresa bio grad Bošnjaka, ali su se u vrijeme Austrougarske okupacije ovdje doselile prve srpske porodice. Nakon srpske okupacije od prije 102 godine, vrši se genocidno prekomponovanje etničkog prostora, a rezultat je da od stopostotnog bošnjačkog grada Priboj je postao grad u kojem dominira četnička ideologija a broj Bošnjaka je doven na cifru od 14%.