Hadžet 2014 – Sjećanje na Sandžaklije žrtve komunističkog režima

Hadžet 2014 – Sjećanje na Sandžaklije žrtve komunističkog režima

Novi Pazar – Srbijanskim medijima je u oči upalo tridesetak ljudi obučenih u zelene uniforme i sa crvenim fesovima na glavi, koje su asocirale na Muslimansku miliciju koja je djelovala na ovom prostoru tjekom II svjetskog rata, isključivo u svojstvu odbranbenih jedinica. Jedan od vođa Muslimanske milicije je bio i Aćif efendija Hadžiahmetović koji je poslije ulaska komunista u Novi Pazar, zajedno sa još preko 2.000 uglednih Bošnjaka, ubijen u novopazarskom naselju Hadžet.

Manifestacija je ustanovljena 2010. godine 4. septembra nakon sukoba pristalica IZ u Srbiji i policije u istoimenom naselju, kada je pokušano spriječavanje izgradnje dječijeg vrtića. IZ je taj dan ustanovila kao dan šehida i obelježava se od 2011. godine.

Sandžački muftija Zukorlić pozvao je Vladu Srbije da otvori arhive i omogući da se dođe do podataka o svim stradalim Bošnjacima na Hadžetu „da bi se otpočelo sa klanjanjem dženaze onima koji su ovde svirepo ubijeni“.

Ove godine „Pohodom na Hadžet“ obilježava se 70 godina od strijeljanja Bošnjaka koji su optuženi da su za vrijeme Drugog svjetskog rata sarađivali sa okupatorom.