Intervju sa Amrom Babić: Prva pokrivena načelnica općine u Evropi

Intervju sa Amrom Babić: Prva pokrivena načelnica općine u Evropi

Jedina ste načelnica iz Stranke demokratske akcije. Međutim, mi želimo govoriti o činjenici koja se našla u vrhu interesovanja kako bosanskohercegovačke, tako i svjetske javnosti, da ste prva pokrivena načelnica općine u Evropi.

Ja sam Amra Babić. Rođena sam i živim u Visokom, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Na lokalnim izborima, 7. oktobra, izabrana sam za načelnicu ove Općine. Prva sam žena načelnik općine u ovom gradu. S obzirom da sam prva pokrivena načelnica u Evropi, bosanskoheregovačka i svjetska javnost je pokazala veliko interesovanje. Više puta mi je postavljeno pitanje šta mislim o tome. Moj odgovor je uvijek bio isti. Ne vidim razloga za čuđenje. Za mene i BiH to je sasvim normalno. Mnoge moje sugrađanke već obavljaju vrlo važne dužnosti. U stvari, odavde je cijelom svijetu upućena poruka da u BiH postoji stvarna demokratija. Moj izbor je pobjeda demokratije i tolerancije. Ubijeđena sam da ima puno važnih stvari koje i Istok i zapadni svijet mogu naučiti od Bosne i Hercegovine. Ja se, prije svega, želim zahvaliti biračima koji su pokazali svoju blagonaklonost prema meni. Izabrana sam za načelnicu općine sa velikom razlikom u glasovima. Ujedno se želim zahvaliti Stranci demokratske akcije koja me je predložila za kandidata. Moja kandidatura je bila jedna vrsta probe. Da li će bosanskohercegovački narod biti spreman da povjeri jednu tako važnu dužnost ženi sa maramom. Test je prošao uspješno. Naša stranka je na izbore izašla spremna na sve rezultate. Međutim ja, kao kandidat, istakla sam svoj dosadašnji uspjeh i iskustvo u politici. Izabravši me, bosanskohercegovački građani su pokazali da cijene znanje i iskustvo. Nisam se susrela sa nikakvim negativnim pristupom ni tokom predizborne kampanje. Izbornom pobjedom smo okončali našu predizbornu kampanju, koju smo provodili na krajnje profesionalan način.

Kazali ste da je Vaša kandidatura bila proba i izazov. Spomenuli ste i koliko je narod bio spreman. Koliko ste Vi bili spremni na izborni proces? Kada ste se kandidovali, jesu li postojali strahovi? Jeste li se više ustručavali od eventualnih negativnih kritika, nego do ne budete izabrani?

Tokom cijelog mog života nisam se bojala niti bježala od bilo kakvog problema ili izazova. Nisam osjećala nikakav strah kada sam se kandidovala. Imala sam podršku moje ekipe, koja mi je time ulijevala dodatnu snagu. Svoju kandidaturu vidim kao prirodni razvoj događaja, jer sam bila aktivni član Stranke demokratske akcije i prije nego sam postala kandidat. Obavljala sam dužnost ministrice finansija u ZE-DO Kantonu. Uspješni rezultati koji sam postigla na dosadašnjim funkcijama znatno su doprinijeli mom izboru za načelnicu općine. Vjerujem da svaki odgovorni građanin treba učiniti sve što može za svoju državu i narod. Ja, Amra Babić, odlučila sam se za taj put. Narod je pokazao blagonaklonost prema mojoj iskrenosti i planovima za rukovođenje.

Imali ste tešku izbornu kampanju, ali sada pred Vama stoji još teža faza. Koji su prvi koraci koje želite poduzeti stupanjem na dužnost?

Da, imali smo tešku i napornu predizbornu kampanju. Ponekad smo imali oštre rasprave sa našim protukandidatima. Bile su tu i reakcije građana koji prolaze kroz teške dane zbog političke i ekonomske krize u zemlji i gradu. Postojale su i određene političke poteškoće. Međutim, ja sam izborni proces započela imajući u vidu sve te poteškoće.

Na izbore smo izašli svjesni problema u našem gradu i biračima smo dokazali da imamo akcioni plan za riješavanje tih problema. Sve aktivnosti koje ćemo poduzeti već su poznate. Imamo konkretna riješenja i odlučno ćemo ih primjeniti. Političke funkcije koje sam obavljala u prošlosti pokazatelj su da ja mogu savladati te probleme. Dobro sam upoznata sa strukturom vlade i mogućnostima s kojima ona raspolaže. Sve ove informacije vidim kao značajnu prednost.

Znam da imam važnu dužnost, ali imam povjerenja u svoju ekipu. Uvjerena sam da će i članovi općinskog vijeća sarađivati sa mnom.

Ekonomski razvoj biće među mojim prioritetima. Prošlo je 17 godina od rata, ali ekonomska kriza još uvijek nije prevladana. Ratna šteta u Visokom, u gradu u kojem sam izabrana za načelnicu općine, procjenjuje se na 200 miliona eura. Nemam čarobni štap i neću stvari ispraviti u jednom danu, to znam. Međutim, ubijeđena sam da ću uz podršku naroda i naših prijatelja, riješavati probleme korak po korak. Vjerujem da ćemo po tom pitanju imati i podršku našeg najboljeg prijatelja i saveznika-Turske. Posljednja posjeta premijera Republike Turske Recep Tayyip Erdogana otvorila je nova vrata za ekonomsku saradnju. Uvaženi gosp. Erdogan nam je sa svom iskrenošću pružio svoju ruku. Ubijeđena sam da ćemo mi, Bosanci i Hercegovci , sa iskrenošću prihvatiti ruku koja nam je pružena I da će to doprinijeti razvoju ekonomske saradnje između dvaju zemalja.

Jedan od naših ciljeva je da potaknemo mlade da aktivnije sudjeluju u društvenom životu. Da im osiguramo nova radna mjesta i da postanu produktivniji u društvu. U tom okviru, namjeravamo maksimalno iskoristiti sve resurse, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Posljednje pitanje, imate li kakvu poruku za turski narod?

Kao što sam kazala, Tursku državu i njen narod vidimo kao našu braću. Prolazimo kroz teška vremena i u ovim teškim danima pomoć nam više treba nego ikada ranije. Pozivam turske građane i turske biznismene da dođu u nađu zemlju i Visoko, da upoznaju ove krajeve i da investiraju. Nadam se da će turski narod nastaviti da nam pruža sve veću podršku i ubuduće.