Intervju sa Mustafom Cerićem: “Ja sam najbolji kandidat” (video)

Intervju sa Mustafom Cerićem: “Ja sam najbolji kandidat” (video)

Diwan magazin će u narednom periodu prenositi emisije člana našeg redakcijskog kolegija Anesa Džunuzovića, koje se emitiraju na MTV Igman, a u sklopu predizborne kampanje u BiH. Džunuzović će u emisiji “Sasvim iskreno” ugostiti najbitnije kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva. Gost prve emisije je dr. Mustafa Cerić. Pogledajte snimak emisije.

 

Izvodi iz biografije

Dr. Mustafa ef. Cerić bivši je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Rođen je 1952. godine u Velikom Čajnu kod Visokog. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Univerzitetu al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga radi kao imam (vjersko-prosvjetni referent) u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Čikagu. U Čikagu završava postdiplomske studije iz islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje i doktorira pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. 09. 1986. godine. Uporedo s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Čikagu.

Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Čikagu, vraća se u domovinu na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji.