Intervju sa starješinom Odreda izviđača “Sandžak”

Intervju sa starješinom Odreda izviđača “Sandžak”

Diwan magazin: Recite nam najprije gospodine Eminovic par rijeci o vasim izvidjackim pocecima i aktivnostima. Kako ste dosli na ideju da poslije toliko godina obnovite izvidjastvo u Novom Pazaru i Sandzaku?

– Izvidjastvo kao pokret u Novom Pazaru ima izuzetno veliku tradiciju. 60-tih godina proslog vijeka novopazarske ekipe su u dva navrata bile prvaci ondasnje Jugoslavije. Odlicni rezultati postizani su i sedamdesetih godina, a osamdesetih, tacnije 1986., ekipa na cijem sam celu bio i ja bila je prvak Srbije i ucesnik saveznog takmicenja koje je te godine odrzano na Zabljaku. Sa pocetkom raspada bivse Jugoslavije i izvidjastvo u Novom Pazaru je lagano gubilo na intenzitetu da bi pocetkom devedesetih godina definitivno prestalo sa radom. Moram napomenuti da je u tom periodu u Novom Pazaru postojalo 12 aktivnih odreda u svakoj osnovnoj i srednjoj skoli po jedan.
Preko 20 godina izvidjastva u Novom Pazaru nije postojalo. Naime, bilo je nekih pokusaja ali se sve zavrsavalo na prici sve dok nisam odlucio 2012. godine da ponovo osnujem Odred izvidjaca Sandzak koji evo vec dvije godine uspjesno radi i funkcionira.

Diwan magazin:Da li ste bili usamljeni u tom poduhvatu ozivljavanja izvidjastva ili ste ipak imali podrske od pojedinaca entuzijasta, neke srodne organizacije ili nase institucije?

– Osim nekoliko prijatelja entuzijasta u pocetku nije bilo nikakve podrske. Ali mi smo bili svjesni toga i uprkos svemu nastavili smo da radimo. Od institucija na razumijevanje i konkretnu podrsku naisli smo kod Bosnjackog nacionalnog vijeca i kod gospodina Esada Dzudzevica. Dva puta smo se obratili za podrsku, dva puta su nam i izasli u susret i ovom prilikom im se zahvaljujemo.Odredjenim sredstvima pomagali su i novopazarski privrednici, svako na svoj nacin, novcano, izradom uniformi, stampanjem itd. Svima se od srca zahvaljujemo.

Diwan magazin: Recite nam sta je u stvari izvidjastvo, sta ono podrazumijeva, kakva mu je uloga u vaspitanju i formiranju licnosti, koji su mu opci ciljevi?

– Izvidjastvo je vid neformalnog obrazovanja, vaspitanje djece na osnovu tradicionalnih vrijednosti. Navikavanje djece na zivot u i sa prirodom. Stvaranje jedne kompletne licnosti sposobne da samostalno rasudjuje i rjesava probleme koji ih ocekuju u periodu njihovog odrastanja. Osnivanje O.I.Sandzak je odgovor na svokodnevnicu vremena u kojem zivimo. Naime, zelili smo da ponudimo djeci i omladini nesto novo poslije 20 godina, kako bi im skrenuli paznju na opasnosti i izazove kojima su izlozeni u danasnjem vremenu. Prije svega mislim na droge, alkohol, internet tehnologije itd.

Diwan magazin: Kako je teklo osnivanje OI “Sandzak”? Koji su bili vasi pocetni koraci i akcije?

– Odred je osnovan 20.10.2012 godine uz postovanje zakonske procedure i odredbi u nasoj zemlji. Registrovani smo u Agenciji za privredne registre, uclanili smo se u Savez izvidjaca Srbije kao krovne organizacije cime smo postali i clanovi WOSM-Svjetske skautske porganizacije. Clanovi smo Ministarstva omladine i sporta i clanovi Sportskog saveza Novog Pazara. Prva akcija je bila kamp na Canakkalama 2013. godine. Poslije toga Sjenica, pa Mokra gora, pa Istanbul i tako redom. Za ove dvije godine organizovano je 4 kampa u Turskoj, 5 akcija u BiH, desetak akcija na teritoriji Sandzaka i vise akcija humanitarnog, edukativnog, takmicarskog i informativnog karaktera.

Diwan magazin: Koju akciju izdvajate kao posebno uspjesnu i vaznu ili smatrate da je svaka na svoj nacin bila uspjesna i najbolje moguce izvedena i korisna?

– Sve nase akcije su zaista zahtjevne i komplikovane i nose odredjenu dozu rizika s obzirom da se radi o maloljetnoj djeci i omladini.Tu se svakako ubrajaju akcije “Canakkale 2014-2015”, “Istanbul 2014” i posebno “Istanbul 2015” kada smo organizovali u Istanbulu boravak za 107 izvidjaca od kojih je 101 bilo maloljetno. Na tu akciju smo ponosni iz jos jednog nama bitnog razloga. Naime u okviru to 101 djece bilo je 35 izvidjaca, djece srpske nacionalnosti iz OS “Bratstvo” koje smo ugostili, cime smo i na djelu pokazali jedan od aspekata nase misije, a to je upoznavanje razlicitih kultura, religija, zblizavanje ljudi i suzivot uz postovanje razlicitosti koje naravno nama nisu strane s obzirom na multietnicki, multikonfesionalni i multinacionalni prostor Sandzaka na kojem jedni pored drugih uz medjusobnu toleranciju zajedno zivimo.

Diwan magazin: Recite nam, kako se postaje clan Odreda izvidjaca Sandzak?

– Na samom pocetku rada Odreda bili smo suoceni sa izborom kriterijuma prilikom uclanjenja. Nakon dugog razmatranja i konsultacija sam dosao do zakljucka da je ipak najbolji kriterijum uspjeh djece u skoli. Ukoliko je dijete odlican ucenik to pokazuje i neka njegova stremljenja. Prevashodno je da ima primjeran odnos i postovanje prema roditeljima, nastavnicima, skoli, obrazovanju i td. Cesto nam se postavljaju pitanja, a sta sa onim koji nisu odlicni ucenici. Mi smo misljenja da izvidjastvo treba postaviti na takvim osnovama da djeci to bude dodatna inspiracija da budu zeljna sticanja znanja, tolerantna, solidarna kako bi postali clanovi naseg Odreda i te kvalitete razvijali. Mislim da, suprotno nekim misljenjima, nismo prezahtjevni. Koristim priliku da napomenem da sve nase akcije finansiraju roditelji djece koji za to, podrazumijeva se, imaju mogucnosti. Zelja nam je da u nas Odred i akcije ukljucimo prije svega izvanredne ucenike, djecu onih roditelja iz nizih drustvenih slijeva koji nemaju mogucnosti da svojoj djeci to zadovoljstvo priuste, tako da nam je svaka pomoc, prije svega finansijska, u tu svrhu dobro dosla.

Diwan magazin: U kojoj mjeri je zastupljen tokom vaseg rada pozitivan odnos prema tradicionalnim vrijednistima, familiji, zavicaju, drustvenoj zajednici, ocuvanju zdrave zivotne sredine?

– U osnovi naseg rada je razvijanje svijesti pripadnosti i ljubavi prema Sandzaku, Novom Pazaru, ljudima uopce, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. Djeca treba da su svjesna da su Bosnjaci, da im je vera Islam, da zive u Sandzaku. Da su zbog toga ponosna i vrijedna. Da postuju druge i budu postovana. Da ne pate kao prethodne generacija od “kompleksa manje vrijednosti”. Jedna od nasih parola upravo glasi, “Nama je zabranjeno da se molimo ljudima .Mi se nikad necemo moliti ljudima. Molicemo se Allahu dz.s da nas nauci da postujemo druge i da drugi postuju nas”.
Na kraju krajeva, mi nismo bez razloga nasem odredu dali ime “Sandzak”. Sandzak je nasa strijepnja, Sandzak je nasa nada, Sandzak je nas zivot.

Diwan magazin: Sta imate u planu za naredni period?

– Poslije Canakkala je u planu jedan jednodnevni izlet negdje na Pesterskoj visoravni, zatim ljetnja skola, pa opet Turska, Istanbul ili neka druga destinacija itd. Mi iz Odreda cesto volimo da svoj rad izrazimo u kilometrima tako da to otprilike ovako izgeleda: za dvije godine postojanja djeca iz OI “Sandzak” su, sto pjesice, sto na tockovima, presla nekih 16000 km.

Diwan magazin: Izdvojite nam par nezaboravnih momenata, anegdota tokom sprovedenih aktivnosti?

– Mnogo je toga sto ce nasa djeca nositi kao najljepsu uspomenu cijelog zivota. Zaista je tesko, ali obicno se to desava na velikim i teskim kampovima kao sto je na primjer kamp u Canakkalama. Ali to treba zaista vidjeti i dozvjeti kad dijete od samo 8 godina uspjesno savlada mars od 30 km, od sabaha do podneva.To je nesto sto se opisat ne moze. Ja koji sve to krajickom oka posmatram vidim kako za jedan dan kako ono “izrasta”, sustize, cak i prestize odraslu osobu.

Diwan magazin: Imate li nesto posebno da porucite djeci i omladini, roditeljima, siroj javnosti vezano za izvidjastvo?

– Porucio bih svima da je nasa organizacija ozbiljna organizacija, da na ozbiljan i odgovoran nacin pristupamo djeci i omladini, da nam je stalo do zdravog razvoja nase mladosti, da se uz naravno i sve druge organizacije koje vode racuna o zdravom razvoju i odgoju nase djece i u nasoj organizaciji djeca mogu lijepo vaspitati, usvojiti dosta tradicionalnih vrijednosti, nama svojstvenih koje ce im pomoci da budu korisni svojoj porodici, zajednici, Novom Pazaru i Sandzaku.