ISTRAŽUJEMO: Ko su Masoni u BiH i koje zgrade su njihovi simboli?

ISTRAŽUJEMO: Ko su Masoni u BiH i koje zgrade su njihovi simboli?

Nekada strogo tajno društvo, danas sve više prisutni u javnosti. Masoni su uvijek aktuelna tema i na njih se odvajkada upozorava kao na društvo koje stoji iza najvećih svjetskih zavjera. No, javnost je mogla čuti o ovom društvu i kod nas. Šef masonske organizacije u BiH je dr. Edvin Dervišević koji ima titulu “Grande Master”. On je rođen u Brčkom prije 54 godine, u Tuzli je diplomirao na Medicinskom fakultetu, a u Zagrebu je magistrirao. Titulu doktora medicinskih znanosti stekao je u Ljubljani gdje je završio i specijalizaciju iz sportske medicine. U Pekingu je pohađao Akademiju tradicionalne kineske medicine i postao je jedan od vodećih europskih stručnjaka za akupunkturu. Od 2003. godine radi na Sveučilištu u Ljubljani gdje je šef Katedre za sportsku medicinu. Dervišević je član prestižnih međunarodnih medicinskih udruženja i organizacija.

U masonskoj hijerarhiji u BiH, odmah uz njega s titulom “Deputy Grand Master” navodno su Nudejm Đukić, Branko Todorović i Ismar Mujezinović. Titulu “Grand Oratora” imaju Mile Stojić, Dragomir Mirović i Izo Tankić. Titulu “Grand Secretary” ima Samir Muratović, Slobodan Marković je “Grand Treasurer”, Adem Salihagić je “Grand Steward”, a Enver Biočić ima titulu “Grand Officer”. To je ujedno i lista deset glavnih Masona u Sarajevu.

Obožavaoci Iblisa

‘Slobodni zidari’ ili Masoni najveće su međunarodno tajno društvo na svijetu. Prva Velika loža nastala je u 17 st. u Engleskoj i danas broje više od 6 milijuna članova. Poznati su po svom čudnovatom pristupnom obredu, tajnim znakovima i rukovanju, po kojem se članovi međusobno prepoznaju. Slobodan zidar može postati svaki muškarac. No, naravno mora se prvo ispuniti ritual ulaska u Ložu nakon čega njegov ulaz u ´bratstvo´ odobrava Mason. Može se pak dogoditi da Mason sam izabere neku osobu istaknutu u društvu za budućeg brata – kako se Masoni međusobno oslovljavaju. Osoba može postati Mason i ako joj je otac bio Mason. To su luftoni.

No, u šta zapravo vjeruju Masoni, tajna je koja je decenijama ostajala misterija i njihovim najupornijim istaživačima. Ipak, jedan dio istraživača ove tajne organizacije, a prije svega grupa mladića koja je na YouTube uradila amaterski istraživački poduhvat u više desetina nastavaka poznat kao “Dolasci”, tvrdi da su Masoni zapravo obozavaoci samog Iblisa (Sotone). Oni su čak ustvrdili da Masoni pripremaju svijet za dolazak Antihrista (Dedždžala). Odatle i jedan od njihovih glavnih znakova piramida sa odvojnim vrhom i oko na njoj. Oko simbolizira samog Dedždžala, jer je i kroz vjerodostojne hadise poznato da će Dedždžal imati samo jedno oko. Dok je odvojeni vrh piramide simbol nedovršenog svijeta i misije, koji će se dovršiti upravo dolaskom lažnog mesije – Dedždžala, premavjerovanju Masona.

Simboli Masona u Sarajevu

Radeći research za svoj novi, treći po redu, roman pod nazivom «Šarmer», književnica Sanela Dizdarević otkrila je neke nevjerovatne koincidencije, proučavajući arhitekturu glavnog bosanskohercegovačkog grada. Zgrada Elektroprivrede BiH definitivno ima oblik obrnutog trokuta ili obrnute piramide. Također, podsjeća na nacrte strukture masonskog društva, ali ako bi se ona okrenula naglavačke.

Upravnu zgradu Elektroprivrede BiH, Unisove tornjeve, kao i hotel Holiday Inn projektovao je Ivan Štraus. Rođen je 1928. godine i jedan je od najpriznatijih arhitekata sa balkanskog podneblja. Njegova fascinantna djela, te smisao za projektovanje i oblikovanje građevina bez sumnje ostavljaju bez daha. Dobitnik je tridesetak nagrada za arhitekturu, kako na jugoslovenskim, tako i na međunarodnim takmičenjima.

Jedno od njegovih vrhunskih ostvarenja svakako su, dakle, dva Unisova tornja, hotel Holliday Inn, zatim zgrada Elektroprivrede BiH u Sarajevu, te Muzej avijacije u Beogradu. Unisove tornjeve popularno u narodu zovemo Momo i Uzeir, a one arhitekstonski predstavljaju broj 11, također jedan od osnovnih brojeva masonerije.

Oblik Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu simbolizira jedno veliko oko i to ono Dedždžalovo, njihov vrhunski simbol.