Home Ko je palio Predsjedništvo, a ko plaćao „spontane“ piromane?

Ko je palio Predsjedništvo, a ko plaćao „spontane“ piromane?

Policijska istraga otkrila da su rušilački pohod u Sarajevu predvodili vođa „Antidejton grupe“ Nihad Aličković i vođa navijača „Željezničara“ Eldin Bitići zvani Tica

Sud BiH prihvatio je u ponedjeljak (10. marta) prijedlog državnog tužitelja Bože Mihajlovića da se Nihadu Trnki i Salemu Hatiboviću odredi mjesec dana pritvora, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo terorizma.

Trnka i Hatibović su uhapšeni krajem prošlog tjedna, nakon intenzivne istrage Federalne uprave policije (FUP) i Tužiteljstva BiH protiv više huliganskih skupina koje su 7. februara sudjelovale u paljenju zgrade Predsjedništva BIH.

U proteklih su mjesec dana, naime, federalni istražitelji, zajedno s državnim tužiteljima, pregledali na desetke video-snimaka s nadzornih kamera koje su postavljene na Predsjedništvu BiH i okolnim zgradama, fotografije objavljene u medijima i na društvenim mrežama, pokušavajući identificirati nasilnike.

Prema informacijama do kojih je Slobodna Bosna došla iz izvora bliskih istrazi koju, pored FUP-a i Tužiteljstva BiH, vode i sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo i policija, poznata su imena svih ključnih aktera rušilačkog pohoda na zgrade Vlade Kantona Sarajevo, Općine Centar i Predsjedništva BiH.

Premda su se nezadovoljni građani Sarajeva na demonstracijama počeli okupljati oko 11 sati, rezultati dosadašnje istrage potvrđuju da su, tek nakon dolaska Nihada Aličkovića, samoproglašenog vođe fantomske „Antidejton grupe“, započeli incidenti, sporadičnim napadima na sarajevske policajce.

Dok je Aličković (nekadašnji radnik Avaza, koji je trenutno uposlen u jednoj sarajevskoj agenciji za nekretnine) još uvjeravao novinare da je „ovo samo početak“, pred zgradu Kantona Sarajevo pristizala mu je „logistička podrška“, kako će se poslije ispostaviti, u organiziranim grupama navijača nogometnih klubova Željezničar i Sarajevo, ali i nekolicine navijača Slavije iz Istočnog Sarajeva.

„Ova zgrada je naša, bit ćemo i ispred nje, i iza nje i u njoj, ako treba zapalit ćemo je, srušiti i opet napraviti“, najavljivao je okupljenim građanima slijed poteza Nihad Aličković, ali njegov nastup nije imao odjeka među, do tada, mirnim demonstrantima. Sve do 13. 30 sati, kada stiže veća skupina navijača Željezničara, koje je predvodio Eldin Bitići zvani Tica, kriminalac odranije dobro poznat policiji.