LUKSEMBURG: Bošnjački književnici predstavili Bosnu na Festivalu kultura

LUKSEMBURG: Bošnjački književnici predstavili Bosnu na Festivalu kultura

U sklopu martovskog Festivala migracija koji se svake godine održava u Luksemburgu održano je i književno veče bošnjačkih književnika Faiza Softića, Asmira Kujovića i Fuada Kovača.

Jedan od organizatora i moderatora ove književne večeri Faiz Softić već duže vrijeme živi i radi u Luksemburgu i tradicionalno na Festivalu migracija organizira promocije književnika iz BiH i Sandžaka. Pred mnogobrojnom publikom ovi književnici su govorili svoje stihove i predstavili svoj bogati književni opus. Oni su ujedno bili i jedini predstavnici Bosne i Hercegovine (i zemalja bivše Jugoslavije) na ovom 32. Festivalu migracija, kultura i građanstva te na 15 po redu Salonu knjige i kultura Luksemburga na kojem su se predstavili književnici iz brojnih svjetskih zemalja.

Inače, Festival migracija tradicioalno organizira socijacija CLAE i ovo je 32 festival po redu. Festival je nastao davne 1981. godine na inicijativu nekoliko organizacija italijanske, portugalske i španske imigracije. Pored brojnih skupova i kulturnih događaja festival obuhvata predstavljanje raznih kultura kroz štandove raznih organizacija koje okupljaju strance u ovoj državi Beneluxa.