Luksemburg|Islamski centar Sjever-Wiltz skuplja pomoć za ugrožene u BiH

Luksemburg|Islamski centar Sjever-Wiltz skuplja pomoć za ugrožene u BiH

Mnoge organizacije i udruženja Bošnjaka u Luksemburgu pokrenuli su akciju skupljanja pomoći za ugrožene u Bosni i Hercegovini. Prema informacijama do kojih je došao Diwan magazin pomoć se skuplja u hrani, lijekovima, odjeći i novcu na nekolio punktova u ovoj državi.

U dopisu kojeg je uputio Islamski kulturni centar Sjever Bošnjacima na sjeveru Luksemburga stoji između ostalog da je Bosnu zadesila katastofalna poplava i da je poslije rata 90/tih godina najveće iskušenje koje je zadesilo bosanski narod. Samo 20-tak godina poslije rata, kada su bili primorani da se iseljavaju i bježe sa svojih ognjišta, kada su im kuće rušene i spaljivane, bosanski narod je opet iseljen. Njihove kuće su uništene poplavom, cijela naselja se ruše pod naletom klizišta, podavljena im je stoka i živina, uništeni usjevi i vrtovi, a konačan broj mrtvih se još ne zna i predpostavlja se da je uznemiravajući.

“Samo što su se skućili i popravili kuće od naleta srpske vojske, mnogi su ostali opet bez krova nad glavom, i ono što su stvarali cijeli život je nestalo u par sekundi. Brojne porodice, stari, iznemoćali, bolesni, djeca, trudnice su pogođene ovim iskušenjem i opet su postali izbjeglice u vlastitoj državi i gradu.

Mi koji živimo u blagostanju i koji imamo i iznad normalnih ljudskih potreba treba da se solidarišemo sa ljudima koje je zadesila nevolja i nesreća.

Zbog svega navedenog, Islamski kulturni centar Sjever – Wiltz pokreće akciju prikupljanja humanitarne i novčane pomoći za ugrožene u Bosni i Hercegovini.

Akcija će trajati do subote, a roba i novac će se primati svakog danana adresi: 26,rue du Noertrange L-9543 u periodu od 18-23 h”, stoji u dopisu.

Novac i robu će primati imam džamije Dženan ef. Dreković. Kontakt je 00352 691 840 999.

Kako ističu u CCIN Wiltz prioritetna je sledjeća roba:
– sanitarije i sredstva za čišćenje (sredstva za dezinfekciju, sapuni, deterdženti, četke za čišenje i ribanje, spužve, krpe, maske i sl.);
– gumeni čamci, gumene čizme i alat za raščišćavanje terena (lopate, ašovi, konopci za spašavanje i vuču, čekići, ekseri, metle, rukavice, kabanice i sl.);
– hrana koja može duže vrijeme stajati i bez pripreme se upotrebljavati (flaširana voda, konzervirana hrana, mlijeko u prahu i tetrapaku, hrana za bebe i djecu);
– lijekovi koji imaju široku upotrebu i koji se uglavnom koriste za uobičajene zdravstvene teškoće;
– garderoba.

LJUDI SA TERENA, HUMANITARCI, SU SASTAVILI SPISAK KAKO BI JEDAN PAKET TREBAO IZGLEDATI, tako da se paket može i lično pripremiti, a on će sadržati sledjeće:
– 1 kg riže; 1 kg brašna;1 kg šećera;500 gr palente;1 l ulja;1 konzerva ribe;1 konzerva paštete; 1 konzerva graška;1 sapun;1 četkica za zube;2 čokolade.

Kako nam kažu iz Organizacionog odbora ovu humanitarnu akciju će podržati i neke luksemburške komune, škole i udruženja.

I udruženje građana Zavidovici asbl u Luksemburgu je u saradnji sa organizacijom “Sloga” iz Wiltz-a pokrenulo prikupljanje pomoći za naše ugrožene građane. Pomoć će biti dostavljena Merhametu u Zavidovićima, a on će raspodijeliti istu kako gdje treba. Pomoć u hrani, opremi i higijenskim sredstvima možete dostaviti na adresu 3, rue Lydie Schmit L-8242 Mamer svakim danom od 18h00.