Mehonić: Prioritet dijaspore je da brine o svojoj djeci

Mehonić: Prioritet dijaspore je da brine o svojoj djeci

Mnoge institucije iz domovine dijasporu doživljavaju samo kroz taj ekonomski aspekt, njima je jedino bitno koliko će novca uzeti od dijaspore, koliko će se projekata realizovati, i naravno da je to potrebno, međutim, prioritet dijaspore je da brine o sebi, o svojoj djeci, da razmišlja šta će biti sutra sa tim generacijama mladih Bošnjaka koje se rađaju u evropskim državama. Da li će se oni potpuno utopiti i asimilirati za tri, četiri generacije? I to institucije iz matice treba da shvate. Jer ako mi nestanemo onda će biti uzaludno pričati o nekoj pomoći dijaspore Bosni i Sandžaku.

Almir Mehonić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore je gostujući u emisiji “Intervju” Regionalne tv istakao da nema emigracije bez svoje domovine i da će emigracija koja se ne bude oslanjala na svoju domovinu, Bosnu i Sandžak, nestati.

Mehonić je istakao da Bošnjaci u dijaspori mogu opstati ako se dobro organizuju ali i ako budu imali pomoć od svoje matice.

“Bošnjaci u emigraciji se suočavaju sa velikim problemom očuvanja svog identiteta u dominantno krišćanskoj sredini. Zbog toga mi moramo ozbiljno raditi na očuvanju identiteta, a temelj tog identiteta je naš bosanski jezik. Ako izgubimo naš jezik sve ostalo će nam se urušiti”, rekao je Mehonić.

“Nažalost, dijaspora je prepuštena sama sebi. Bošnjake u dijaspori niko ne obilazi da bi radio na njihovom očuvanju identiteta. Ako se bošnjačka dijaspora sama ne okupi kako bi radila na svom identitetu, nama ga niko drugi neće sačuvati. Mnoge institucije iz domovine dijasporu doživljavaju samo kroz taj ekonomski aspekt, njima je jedino bitno koliko će novca uzeti od dijaspore, koliko će se projekata realizovati od novca dijaspore, i naravno da je to potrebno, međutim, prioritet dijaspore je da brine o sebi, o svojoj djeci, da razmišlja šta će biti sutra sa tim generacijama mladih Bošnjaka koje se rađaju u evropskim državama. Da li će se oni potpuno utopiti i asimilirati za tri, četiri generacije? I to institucije iz matice treba da shvate. Jer ako mi nestanemo onda će biti uzaludno pričati o nekoj pomoći dijaspore Bosni i Sandžaku.”

Govoreći o stanju u Sandžaku Mehonić je istakao da Bošnjaci ne trebaju da potenciraju na međusobnim razlikama već na većini stvari koje su im zajedničke.

” Bošnjaci treba da prevazilaze lične animozitete, ako postoje. Bošnjački lideri treba da izbjegavaju da komuniciraju preko medija, može se sjesti i razgovarati o svim pitanjima. Nije logično da možemo prije da sjedimo sa nekim u Beogradu nego da sjednemo jedni sa drugima. Ipak, niko nam nema bliži nego što smo mi jedni drugima. Nadam se da će lideri u Sandžaku, i vjerski i politički i nacionalni, shvatiti da iza nas treba da ostane retorika podjela i sukoba. Moramo da razgovaramo i onda kada ne mislimo isto. Nije drugačije mišnjenje jeres”, istakao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore.