Novi detalji iz mračne prošlosti državne zastupnice: Aleksandra Pandurević pljačkala je bošnjačke starice

Novi detalji iz mračne prošlosti državne zastupnice: Aleksandra Pandurević pljačkala je bošnjačke starice

Kod njenog oca Milorada pronašli smo dvije poluatomatske puške M-72, dva pištolja, a kod majke Radojke pištolj kalibra 7,65 milimetara, kaže Nihad Šehić, ratni komandant

Nakon što su objavljeni detalji iz mračne prošlosti Aleksandre Pandurević, zastupnice u Parlamentu BiH i utjecajne članice Srpske demokratske stranke (SDS), donosimo nove detalje iz njenog života za vrijeme agresije na BiH. U potresnom svjedočenju Fadil Vlajčić, predsjednik Udruženja logoraša iz općine Hadžići, prisjeća se tvrdnji starica iz ove općine da im je zastupnica Pandurević zajedno sa svojom kolegicom iz Hadžića, Slobodankom Bobom Poliganović, uzimala zlato i druge dragocjenosti.

Opasna djevojka

Kako bismo provjerili ove informacije, ponovo smo kontaktirali Aleksandru Pandurević, koja ponovo nije željela komentirati navode iz Udruženja iz Hadžića.

FOTO: Bošnjakinja Sidika Hajruli je bila zatočena i mučena u ropstvu, a u vezu sa ovim zločinom i pljačkom bošnjačkih civila, dovodi se Aleksandra Pandurevic iz SDS-a i ljudi bliski njenoj ratnoj prošlosti.

– Aleksandra laže da je bila u Beogradu, jer je tokom 1993. godine bila u Hadžićima i pljačkala zlato od bošnjačkih starica, zajedno s Poliganović i svojoj babom Tomanom. Također, nemoguće je da nije znala da je kod njene babe Tomane Kukričar kao rob tri godine bila zatočena Sidika Hajruli. Sjećam se dobro da su nas 23. februara 1993. informirali da je Sidika zarobljena kod babe Tomane i da prolazi kroz Isusove muke. Nažalost, ništa nismo mogli učiniti i kod Aleksandrine babe ostala je sve do marta 1996. – pojasnio je Vlajičić.

On se prisjeća da su zatočenice uvijek prvo spominjale Aleksandru Pandurević kao vrlo bezobraznu i opasnu djevojku, koja je tokom 1993. obilazila u pratnji srpske policije bošnjačke kuće radi otimanja raznih vrijednosti, a na punktovima u Hadžićima i Mostarskom raskršću pretresala je bošnjačke žene i djecu.

Mandićeva rođaka

Nihad Šehić, ratni komandant, prisjeća se šta su od oružja u Raštelici pronašli u kući Radojke i Milorada Pandurevića.

– U to vrijeme bio sam pripadnik SJB Hadžići i znam dobro šta se dešavalo. Kod njenog oca Milorada pronašli smo dvije poluatomatske puške M-72 i dva pištolja. Jedan CZ 79 i drugi kalibra 7,65 milimetara, a kod majke Radojke pronađen je pištolj kalibra 7,65 milimetara – pojasnio je Šehić.

Kako je istakao, Aleksandrina baba Tomana djevojački se prezivala Mandić, a prema njegovim saznanjima, bila je bliska rođaka Mome Mandića, ratnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Radojka dijelila tekst o “balijama”

Radojke Pandurević dobro se sjeća i Vahidin Čomor, ratni komandant iz Hadžića.

– Sjećam se dobro kako je Srbima iz Hadžića dijelila list “Otadžbina”, koji je uređivao Petar Kočić, a u kojem je objavljen tekst “Kako što oštrije postupati s balijama” – kaže Čomor.