Osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore

Osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore

Kako je naglašeno u uvodnom elaboratu „Bošnjačko nacioalno vijeće dijaspore nastaje kao potpuno nezavisna i autonomna organizacija iz potrebe artukulacije interesa i očuvanja identiteta bošnjačkog naroda u dijaspori koji svoje porijeklo vodi sa prostora Sandžaka (Srbija i Crna Gora), Kosova, Makedonije kao i drugih područja mimo prostora države Bosne i Hercegovine. Bošnjačka vijeća su postala svojevrsni model organizovanja bošnjačkih zajednica mimo njihove matične države Bosne i Hercegovine. Tako da danas imamo kao najviša predstavnička tijela bošnjačkog naroda i bošnjačka nacioalna vijeća u regionu. Ovoj mreži bošnjačkih vijeća mimo prostora Bosne i Hercegovine već godinama nedostaje BNV dijaspore. Danas mi pravimo iskorak u tom pravcu“, rečeno je u uvodnom elaboratu o potrebi osnivanja BNV dijaspore.

FOTO: Radno Predsjedništvo: Rifat Halilović, Elifa Kriještorac i Midhat Hajrović

Za predsjednika BNV dijaspore izabran je novinar i publicista, glavni i odgovorni urednik magazina Diwan Almir Mehonić, za potrpedsjednike su izabrani Ramo Poturak, doktor stomatologije i Rifat Halilović, aktuelni predsjednik Islamskog centra u Mainzu. Za sekretara je izabrana Elifa Kriještorac dipl socijolog, za blagajnika Enes Halilović. Kao članovi užeg Prtedsjedništva izabrani su Ruždija Kočan, dipl. ekonomista i osnivač Zavičajnog kluba „Bihor“ i revije „Bihor“ iz Luksemburga i inženjer Haris Gegić iz Belgije.

U svečanom dijelu skupštine prisutne je poselamio Edin Atlagić predsjednik Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i naglasio da će BNV dijaspore imati saradnika u IZBNJ i u smislu infrastrukture i svakom drugom obliku saradnje. „Svjestan sam kapaciteta ovih ljudi koji sjede ovdje i koliko mogu doprinijeti zajednici. Pa ako treba i kroz BNV a ne kroz džemat, jer zaista, svi mi imamo isti cilj.

Foto: Edin Atlagić, predsjednik Mešihata IZ Bošnjaka u Njemačkoj

A ka tom cilju moramo koračati i iz drugih pravaca. Kada budete imali koncept za neki konkretni projekat, mi vam stojimo na raspolaganju sa svojom infrastrukturom i sa svojim ljudima. Svaki početak je težak, ali mislim da će se moći uraditi dosta toga u budućnosti. Ipak smo mi narod, koji se tek sada navikava na određene načine rada i komunikacije“, naglasio je Atlagić i u daljem izlaganju se osvrnuo na rad IZBNJ.

Na adresu BNV dijaspore su stigli i brojni telegrami podrške. Telegram predsjednika BZK Preporod prof.dr. Senadina Lavića u kojem se kaže između oostalog: „Briga oko bošnjačkog identiteta je naš sveti zadatak i na njemu se mora raditi istrajno, odgovorno, kontinuirano i na najvišoj razini savremenog doba. Mi jesmo dio evropskog svijeta, povijesno, intelektualno, sudbinski mi smo Evropljani – ali mi smo primarno Bošnjaci, jedan stari evropski narod koji je bio osuđen na nestanak. Zbog toga je posebno važno da se kroz institucionalne forme povede odgovorna akcija oko čuvanja i razvijanja bošnjačkog identiteta kao kulturne forme u današnjoj Evropi. Ovdje posebno treba naglasiti naš bosanski jezik, povijest Bosne i Bošnjaka, običaje, folklorne sadržaje, bošnjačku književnost i sve naše regionalne bošnjačke specifičnosti. To je važan i velik zadatak koji niko drugi neće uraditi osim nas Bošnjaka. Primite od nas iz Bosne i BZK „Preporod“ najiskrenije čestitke i izraze poštovanja za sve što radite u interesu Bošnjaka danas u Mainzu.“

Foto: Dr. ekonomije Erović Safet

Mr. Sedad Bešlija, Predsjedavajući Vijeća Koordinacije Bošnjačkih nevladinih organizacija iz BiH također je uputio pismo podrške osnivanju BNVD u kojem je istakao:
„U ime Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini (KBNVO) koju trenutno čine 36 udruženja sa prostora cijele države Bosne i Hercegovine, čast mi je i zadovoljstvo uputiti Vam pismo podrške za trud i organizacijski kapacitet koji ulažete na jačanju bošnjačke nacionalne i državotvorne svijesti među Bošnjacima dijaspore. Na polju jačanja nacionalne i kulturne svijesti itekako će dobro doći postojanje BNVD kojem želim uspješan rad u narednim godinama. Nadam se da će se pozitivne vibracije na polju strateškog umrežavanja, okupljanja i upoznavanja Bošnjaka, koje se trenutno odvija pod okriljem Koordinacije BNVO, iz domovine prenijeti i u bošnjaèku dijasporu te da će BNVD biti uspješna bošnjačka priča. U tom smislu, priželjkujemo buduću saradnji na različitim zajedničkim projektima.“

U poruci iz udruženja Mladi muslimani stajalo je: „Svjedoci smo da se bošnjačka dijaspora i ranije organizirala i da djeluje čitav niz organizacija koje žele dobro svome narodu. Svjedoci smo i grešaka koje neke od njih čine, ali sve je to i razumljivo i prihvatljivo. Jedino što je neprihvatljivo je širenje nejedinstva. Stoga, budite organizacija koja će raditi na jedinstvu i zbližavanju Bošnjaka. Svaki Bošnjak nam je bitan, pa i onaj sa kojim se u nekim stavovima ne slažemo. Tražimo ono što nas zbližava.“

Svečani dio Skupštine je snimala RTV iz Novog Pazara a prisutne je u njeno ime poselamio Denis Mavrić i izrazio želju za saradnjom između ove televizije i BNV dijaspore.

Foto: Muharem Radetinac Raff, slikar

U obraćanju prisutnim delegatima i gostima novoizabrani predsjednik BNV dijaspore Almir Mehonić je istakao značaj i simboliku održavanja Skupštine 21. februara na Međunarodni dan maternjeg jezika. „Pitanje maternjeg jezika je možda i centralno nacionalno identitetsko pitanje, jer predstavlja osovinu oko koje se vrte i sva ostala prava. Maternji jezik je prošlost i budućnost jednog naroda. Narod bez maternjeg jezika se nema čega sjećati , niti ima kud u budućnost ići. Zato prioritet svim bošnjačkih udruženja u dijaspori, nacionalnih ali i vjerskih, pa tako i našeg BNVD, treba da bude očuvanje i afirmacija bosanskog jezika, organiziranje časova bosanskog jezika, organiziranje književnih promocija naših pisaca, prezentacija knjiga, formiranje nacionalnih biblioteka…“
Foto: Almir Mehonić, novinar i publicista, predsjednik BNVD

– Nažalost, mi danas moramo da zaključimo da je bošnjačka dijaspora prepuštena sama sebi, naročito je prepuštena sama sebi bošnjačka dijaspora kojoj zemlja državljanstva nije BiH… Bošnjaci u dijaspori, a samim tim i mi sandžački Bošnjaci se, napokon, moramo okrenuti sami sebi, svojim vlastitim snagama i potencijalima. Na prvom mjestu svoje resurse trebamo iskoristiti u jačanju sebe i izgradnji svoje zajednice, a nakon toga i jačanju naše zajednice u domovini. Mnogo više nego u Sandžaku i Bosni, nama ovdje trebaju škole, vrtići, mektebi, mediji, biblioteke, centri, kulturni događaji, književne večeri, večeri sevdaha, tribine o našoj historiji, značajnim Bošnjacima… Identitet Bošnjaka na Balkanu više niko ne dovodi u pitanje, dok je identitet nas i naše djece u dijaspori pod velikim znakom pitanja. Odgovore za ta pitanja, očito moramo tražiti sami, sa svojim intelektualnim i materijalnim potencijalima i resursima.

Zbog svega toga mi osnivamo BNVD, da upotpunimo kulturnu ponudu, da čuvamo naš identitet, da afirmišemo naše uspješne ljude. Bošnjaci BiH iole imaju svoje organizacije, koliko-toliko i državu, ambasade, ministarstva, dok Bošnjaci Sandžaka, Kosova, Makedonije ni toliko. Nažalost mi još uvjek ne možemo te ambasade i ministarstva država iz kojih potičemo da doživimo kao svoje, nema tu uposlenih Bošnjaka, ili su na nivou statističke greške, ne postoje programi i strategije koje nas kao zaseban kolektivitet uočavaju. Srbija je imala svoje ministarstvo za dijaporu, sada to funkcioniše kao ured pri ministarstvu spoljnih poslova, ali tu nema riječi o Bošnjacima, tu se govori o Srbima u rasijanju, o Skupštini Srba u dijaspori, o Srbima u Regionu. Dakle, mi smo prepušteni sami sebi, i osnivanje BNVD bila je neophodnost, potreba, da stvaramo organ i organizaciju koji će koliko-toliko artikulisati interese Bošnjaka koje matica BiH dovoljno ne prepoznaje radi svojih unutrašnjih problema, a države njihovog porijekla se ne obaziru na njihove potrebe, istakao je Mehonić.

Osvrćući se na situaciju u Sandžaku Mehonić je rekao da je dijaspora jako zainteresovani za stanje u Sandžaku. „Zato nas žaloste međubratske podjele i sukobi. I zato mi odavde šaljemo zahtjeve i poruke jedinstva i medjubošnjačkog pomirenja. Mi se nećemo priklanjati nijednoj opciji i lideru nego ćemo tražiti od njih da prevazilaze sukobe, da se dogovaraju i da rade u interesu Bošnjaka i Sandžaka. Bošnjaci danas imaju mnogo više neprijatelja, mnogo više problema i mnogo preča posla, nego da udaraju jedni na druge. Zato pozivam sebe i vas da ne ulazimo u međubošnjače svađe, prepucavanja, omalovažavanja, podjele već da pozivamo jedinstvu i koncenzusu oko bitnih pitanja.“
fOTO: Ruždija Kočan, dipl. ekonomista

U kulturno-umjetničkom dijelu programa recital je govorila Binasa Hajrović uz muzičku pratnju Fikreta Nezirovića. Skupštinom je predsjedavao Midhat Hajrović.