Palestinci sa prezimenom Bušnak su potomci Bošnjaka

Palestinci sa prezimenom Bušnak su potomci Bošnjaka

Novi doseljenici su tu izgradili dvije džamije koje arhitekturom podsjećaju na hercegovačke džamije. Cijelo selo i džamija su uništeni prilikom stvaranja Izrealske države 1948. godine, a Bošnjaci, stanovnici tog sela, morali su tražiti novi dom.

Foto: Bosanska džamija u Kesariji

Bušnak (arapski: بشناق) je arabizacija naziva “Bošnjak” i uobičajeno prezime u malom skupu Palestinaca koji su potomci Bošnjaka, vojnika koje je osmanska vlada opravila u Palestinu krajem 19. vijeka za ukrijepljenje vojničkih snaga u tom kraju, te iseljenika koji su se zbog bojazni nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine bježali u druge krajeve osmanskog carstva, među kojima je i Palestina. Ovi iseljenici su se naselili na više mjesta po zemlji, kao što su Kesarija, Janun, Nablus i Tulkarem. Iako nisu svi bili od jednog koljena, većina ih je preuzela prezime “Bushnak”, “Bushnaq” ili “Bouchnak”. Doseljenje bošnjačkih imigranata na područje Palestine ostavilo je snažnu asocijaciju na evropsku kompleksiju među domaćim stanovništvom, tako da se danas riječ “Bušnak” u Palestini koristi označavajući “lijepog” ili “čovjeka svjetle puti”.

Po samom dolasku u Palestinu Bošnjaci su ostali vezani za svoj jezik, te su međusobno komunicirali na bosanskom jeziku. Mnogi autori tog doba dodali su svom imenu odrednicu “Bosnavi” ili “Bosnali” koja signalizira njihovu veliku i trajnu vezanost za maticu Bosnu. Međutim njihovi današnji potomci su izgubili bosanski jezik i smatraju se Palestincima. Mnogi od njih danas žive u arapskim selima na sjeveru današnjeg Izraela.

Bosanska džamija Kesariji

Nakon austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine 1878. godine, Bošnjaci iz jednog bosanskog sela odlučili su napustiti Bosnu i Hercegovinu i naseliti se u neki dio Osmanskog carstva. Put ih je odveo u Kesariju u Palestinu u malo primorsko mjesto između Tel Aviva i Haife. Novi doseljenici su tu izgradili dvije džamije koje arhitekturom podsjećaju na hercegovačke džamije. Cijelo selo i džamija su uništeni prilikom stvaranja Izrealske države 1948. godine, a Bošnjaci, stanovnici tog sela, morali su tražiti novi dom. Kao spomenik tom periodu, novi osvajači su ostavili munaru, a dio te jedne male bosanske džamije danas služi kao restoran i prodavnica.

Prezime Bušnak postoji i u drugim dijelovima arapskog svijeta. Takav je slučaj sa Adilom Bushnakom, osnivačem Bushnak Group, koji je državljanin Saudijske Arabije.
_________________________
Diwan magazin
*Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i obaveznog linka koji vodi na izvorni tekst. Autorska prava su zaštićena zakonom.