Politički akteri koji manipulišu nezadovoljstvom naroda nisu ništa bolji od onih na vlasti

Politički akteri koji manipulišu nezadovoljstvom naroda nisu ništa bolji od onih na vlasti

– Jedan je opravdani socijalni bunt i pobuna protiv korumpirane i neosjetljive političke elite. Drugi je neprihvatljivo huliganstvo i vandalizam kakav nismo vidjeli od 1995. godine. Treći je manipulacija ili pokušaj instrumentalizacije narodnim nezadovoljstvom od strane određenih političkih aktera koji nisu ništa pošteniji ni sposobniji od onih protiv kojih se narod buni. Četvrti, i možda najozbiljniji, je odsustvo istinske alternative političkom establišmentu koji bi mogao ponuditi najdeficitarniju robu danas u BiH: minimum kompetentnosti u kombinaciji sa minimumom integriteta – rekao je Alibašić.

Ako nešto ima dobro u cijeloj situaciji, prokomentarisao je Alibašić, onda je to potvrda da etnička politika nije jedini problem ove zemlje već su to u istoj mjeri korupcija i nezaposlenost.

– To saznanje nije velika utjeha jer je jasno da je etnička politika kumovala i kumuje stvaranju ozračja u kojem cvjeta korupcija pod plaštom borbe za nacionalne interese i u kojem niko normalan neće investirati i otvarati nova radna mjesta. Uz to strah od “drugoga” blokira da socijalni bunt izbije i u RS gdje je socijalna situacija ista ili gora od one u FBiH – istakao je Alibašić.