Home PORUKA VAMA, HRABRI I DOBRI BEOGRAĐANI

PORUKA VAMA, HRABRI I DOBRI BEOGRAĐANI

Tekst napisan u povodu gesta nevladinih organizacija i nekoliko stotina građana iz Beograda koji su ispred zgrada Predsjedništva i Skupštine grada, 10. jula navečer, uputili počast žrtvama srebreničkog genocida u povodu dvadeset godina obilježavanja.

 

Autor: Dženis Šaćirović

Oni koji vole svoju naciju, ne mogu slaviti 11. jul kao pobjedu. Oni su ti koji su neprijatelji na ovom svijetu i sebi, i svima oko sebe. Oni koji su smatraju da je 11. jul dan u kome treba biti čovjek, osjetiti krik nevinih i simbolom ljudskosti saosjetiti se sa žrtvom – prijatelji su i svog i naroda kojem žrtve pripadaju.

Iako u Srbiji vlada strah od slobodnog izražavanja stavova, što je posljedica straha brutalnih devedesetih godina, znali su Beograđani izvesti vojsku i policiju na ulice, da ih spriječi da ruše surovu vlast, prije nego li ona sruši njihovu budućnost. Znali su, i pod pendrecima i suzavcima, da pokušaju vratiti izvore svoje demokratske tradicije, pa su tako znali da ih pod budnim okom ekstremista, ovaj put, čeka još jedan novi izazov. Ali nisu poklekli, ponovo, zarad budućnosti.

Ono što su zločinci u ime vaše, u “ime“ vaših svetinja, nacije ili vjere, činili- činili su u svoje lično ime. Ne u vaše. Zločinci nisu vaši. Zločinci su ničiji. Oni su posljednji prokletnici na ovom svijetu koji po dobru trebaju biti spomenuti. Oni nemaju naciju, a onaj ko ih po dobru spominje, spada također u grupu koja nema naciju – on je samo kancer u tijelu jedne nacije. Svi oni trebaju biti odbačeni od nacije, biti među nacijom prokletnika, u istoj boji, rasi, sa istim naličjem. Logika: odbaciti zločinca i prihtatiti žrtvu – samo je to put pomirenja i ozdravljenja odnosa.

Znajte da oni koji vas mrze zbog vašeg gesta, vaši su neprijatelji, ma ko bili, “vaši“ ili tuđi. Odati počast žrtvama najnormalnija je pojava u civiliziranom društvu, ma kojem narodu žrtve pripadale, svom ili tuđem. Danas je, nažalost, potrebna veća hrabrost za činjenjem dobra, nego za činjenjem zla. U okolnostima u kojima se ovo zbivalo, veća je hrabrost bila biti čovjek, nego biti nečovjek. Vi ste hrabri, vi ste ljudi! Svaka vam čast prijatelji. Vi ste ponos Beograda i srpskog naroda. Vi ste pružena ruka koju Bošnjaci neće odbiti!