Predsjednik Senata BANU|Godinama se u Sarajevu može osjetiti antisrpski duh

Predsjednik Senata BANU|Godinama se u Sarajevu može osjetiti antisrpski duh

Predsjednik Senata Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti Muhamed Filipović izjavio je da se već godinama u Sarajevu i Federaciji BiH /FBiH/ može osjetiti antisrpski duh, koji pokušava napraviti reviziju istorije i da Gavrila Principa i pripadnike “Mlade Bosne”, među kojima je bio i veliki broj bosanskih muslimana, proglasi teroristima.

On je naveo da je Principov pucanj u austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda predstavljao politički čin, koji se nipočemu ne može nazvati terorizmom.

Filipović je rekao da se zgražava pokušajima pojedinaca iz bošnjačkog političkog i kulturnog života da propalu austro-ugarsku imperiju, koja je predstavljala surovog okupatora na ovim prostorima, predstave kao navodne prijatelje Bošnjaka i BiH.

“Austrougarska okupacija BiH je bila krvava i sa brojnim i teškim represalijama nad stanovništvom. Principa i ‘mladobosance’ teroristima jedino mogu da nazivaju oni koji se ulaguju Austriji iz nekih prizemnih razloga ili oni koji imaju antisrpska osjećanja”, naglasio je Filipović.

On je rekao da su se pripadnici “Mlade Bosne”, koji su organizovali atentat na Ferdinanda, borili za ujedinjenje svih slovenskih naroda na ovim prostorima i oslobođenje od Austro-Ugarske.

Filipović ističe da nema smisla to što pojedinci danas pokušavaju da događaje od prije jednog vijeka sude prema nekim modernim kriterijumima.

On je naveo da je Princip zaslužio spomenik u Sarajevu i da ne razumije potrebu bilo koga da abolira svoje okupatore.