Priča: PUHALO (ili kad magarac postane intelektualac)

Priča: PUHALO (ili kad magarac postane intelektualac)

Na trgu Gazi Isa-beg mršavi prodavac balona uvijek pred Novu godinu dijeli helijumske životinje djeci. Međutim, jedan od tih balona nije bio kao ostali. Nikako se nije dao napumpat, punio ga on helijumom, vazduhom ali ništa, balon i dalje spljošten ko krpa. Balon u obliku nasmijanog magarca, crvene boje, za kojeg se svako dijete prvo zaleti, ali ništa kad neće da leti.

Prodavac, već u problemu, a uhar mu da proda makar jedan balon pa to bilo i sljedeće godine požali se spicaru. Ovaj ga posavjetova, da pošalje balon da upiše neke škole, da završi neki fakultet, dako ga to napuha. Možda dobije i neku funkciju, to mora da će upalit. Prodavac ga posluša, upisa ga na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru smjer političe nauke. Balon dade sve ispite u roku. Pokaza se kao izuzetno talentovan student, završi to, učlani se u neku stranku i vidi čuda balon polahko, posta velik ko pesnica, zatim ko osrednja tikva, pa ko bostan i na kraju nadmaši sve ostale balone po veličini i prečniku. Tada se oblik magarca baš lijepo pokazao, nadošle uši, izbočila se njuška, izvireli zubi, a Bogami i rep postao nekako puniji i veći.

Sada je pravi rumeni naobrazovani magarac, svi ga fale, on drži neke govore i još više raste. A najviše bi narastao kad je u društvu drugih balona. Govorio bi im kako poznaje gradonačelnika, koji je isto rumen kao i on, kako je uništio u raspravi nekog advokata, kako se namrštio policiji kada ga je zaustavila, i ona njegova čuvena priča o tome kako ga ministar tapnuo po ramenu kada mu je ukazao na izuzetne koristi koje narod ima od njegovog samog postojanja.

Prodavac balona ga više nije mogao držati za uzicu, jer balon se toliko napumpao da je prijetio da ga digne gore među oblake gdje stalno prijete oluja, snjegovi i rijedak vazduh. Tada se balon posvađao sa prodavacem, objasni mu da bi se on svakako snašao i da ga ovaj nije upisao u škole. Reče mu da mu je dosta tog jednog te istog trga i da nema o čemu više razgovarat sa drugim balonima. Zaprijeti mu tužbom i ode. Svakako imat će ih u vidu ukoliko im nekad nešto zatreba.

Zbog svog dobrog odnosa prema ministru i uske povezanosti sa kulturom oni ga imenovaše za direktora Kulturnog centra. Tu se on tek pravo napumpa, shvatio je slikarstvo, usavršio poznavanje muzike, a tek književnost, pa pisao je i neke kritike. Sada nije više bio naduvani magarac, već direktor! Toliko se napumpao da se danas veže debelim Gospodin puhalo, pravi director današnjice, pun praznine.