Skandal u Herceg Novom/ Tvrtku metnuli krst u ruke

Skandal u Herceg Novom/ Tvrtku metnuli krst u ruke

U Herceg Novom je otkriven spomenik kralju Tvrtku Prvom Kotromaniću, osnivaču grada. Međutim, kao glavni simbol ovog spomenika je nesrazmjerno veliki krst koji kralj Tvrtko drži u ruci. Stiče se dojam da je spomenik urađen upravo zbog ovog ogromnog krsta, a nikako zbog kralja Tvrtka. Inače, ovo je samo nastavak pravoslavizacije srednjovjekovne baštine Bosne i bosanskog kraljevstva koja je bila oduvjek prisutna u srpskim akademskim krugovima. Srpska historijografija je konstantno pokušavala dokazati da je kralj Tvrtko bio pravoslavne vjere, iako svi relevantni dokazi to opovrgavaju i govore da je bio vjernik i zaštitnik Crkve Bosanske, koja je u temelju svog vjerovanja odbacivala krst kao simbol. Zbog toga na grbu, kruni, novcu, dokumentima kraljevske porodice Kotromanić ne nalazimo krst kao simbol, već isključivo ljiljan.

Skuplturu, djelo akademskih vajara iz Beograda Dragoljuba i Miodraga Dimitrijevića, svečano je otkrio hercegnovski gradonačelnik Dejan Mandić u prisustvu velikog broja građana.

Time je realizovana deceniju stara inicijativa Skupštine opštine Herceg Novi da se podigne spomenik kralju Tvrtku koji je prije 631 godinu osnovao grad.

“Danas smo zaokružili ovu priču na zajedničko zadovoljstvo grada, njegovih žitelja, posjetilaca, poklonika i prijatelja”, kazao je Mandić, otkivajuću spomenik.

Skulptura je visoka šest metara i teška 1,2 tone, ona prikazuje kralja Tvrtka sa krstom i mačem u rukama, postavljena je u centru Herceg Novog, na samoj obali, okrenuta prema Starom gradu.

Sponemik je otkriven povodom Dana Opštine Herceg Novi – 28.oktobra.

U svečanom programu upriličen je igrokaz – dramski prikaz sa dvora kralja Tvrtka u trenutku kada je odlučio da osnuje novi grad i otpočne trgovinu solju. Reditelj ovog dramskog prikaza, koji su izveli glumci Hercegnovskog pozorišta je Predrag Braca Todorović. Nastupili su Mjesna muzika Đenovići, ansambl „Stari kapetan“, ženska vokalna grupa „Zlatan vez“, hercegnovska podružnica Bokeljske mornarice i Viteško društvo „Herceg Stefan“.
 Foto/ Grb Kralja Tvrtka Kotromanića

Međutim, cijela priča i spomenik se dovode u pitanje zbog pomenutog krsta u ruci kralja Tvrtka i falsificirnja historijskih činjenica. Do sada iz BiH i relevantnih historijskih i državnih krugova nije bilo reakcija, iako se one itekako očekuju. Postavlja se pitanje da li će zvanična BiH i njeni akademski krugovi ostati nijemi pred otimanjem i falsificiranjem najznačajnijih ličnosti iz njene tisućljetne povijesti.