SKUP SJEĆANJA NA PJESNIKA ISMETA REBRONJU

SKUP SJEĆANJA NA PJESNIKA ISMETA REBRONJU

LUKSEMBURG – U subotu 30.04.2016. u prostorijama CLAE (26, rue Gasperich, L-1617 Luxembourg), sa početkom u 19h, održaće se skup u povodu 10 godina od smrti pjesnika i novinara Ismeta Rebronje.

U veoma sadržajnom programu o Ismetu Rebronji će govoriti književnik Murat Batić. Baltić je inače pisac jednog od kultnih romana u sandžačkoj književnosti „Fetva“, a njegov poslijednji roman „Uranijumska braća“ ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman 2014. godine.

Ugledni bihorski kulturni radnik Mirsad Rastoder predstaviće zbornik radova „Univerzalne i zavičajne refleksije u književnom djelu Ismeta Rebronje“. Ovaj zbornik radova je nastao nakon skupa prošle godine u Petnjici u kojem je više značajnih autora sa različitih aspekata govorilo o životu i djelu pjesnika Rebronje.

O Ismetu Rebronji kao novinaru i njegovom društveno angažiranom radu će govoriti Almir Mehonić, novinar i publicista, dok će se književnik Faiz Softić prisjetiti Ismeta Rebronje u Bihoru, njihovim susretima i razgovorima.

Uvodničar u skup će biti Ruždija Kočan, koji će podcrtati naznačajnije dijelove iz biografije ovog pjesnika. Skup će moderirati i stihove govoriti Sead Ramdedović uz muzičku pratnju na gitari Edvina Ćemana.

Organizatori skupa su Bošnjačko nacionalno vijeće dijaspore i Literalni klub Husein Bašić – Luksemburg.