Home Skupština Srbije| Formiran poslanički klub Bošnjaka i Albanaca

Skupština Srbije| Formiran poslanički klub Bošnjaka i Albanaca

Danas je Narodna skupština Republike Srbije dobila svog novog predsjednika Maju Gojković iz Srpske napredne stranke.

U Skupštini Srbije se i u ovom sazivu nalazi nekoliko poslanika Bošnjaka.

Na listi SDA Sandžaka pored lidera te stranke Sulejmana Ugljanina su Enes Imamović iz Novog Pazara i Sabina Dazadarević iz Novog Sada.

Na listi SNS-a su iz redova SDPS-a Rasima Ljajića, Meho Omerović iz Beograda i Muamer Bačevac iz Novog Pazara, kao Mujo Muković iz Tutina koji je predsjednik Bošnjačke narodne stranke.

Na listi poslanika Demoktratske stranke (DS) je doskorašnja aktivistkinja NGO sektora Aida Šica Ćorović iz Novog Pazara.

Međutim, i pored velikog broja Bošnjaka u ovom sazivu Paramenta, njih sedmoro (7), kao i do sada nije bilo realno očekivati njihovo zajedničko djelovanje i nastup. Mnogima je ispred činjenice da su Bošnjaci, bila lojalnost svojim strankama i listama.

Ipak, u ovom sazivu će biti nešto bolja situacija za Bošnjake, jer je SDA Sandžaka uspjela uz pomoć dva poslanika Albanaca iz Preševske doline da formira poslanički klub. Predsjednik kluba će biti Sulejman Ugljanin, a njegov zamjenik Riza Halimi.
Inače, poslanički klub u Skupštini Srbije omogućava mnoge pogodnosti nego kada poslanici djeluju samostalno. Minimalan broj poslanika za poslanički klub je pet (5). To omogućava da se učestvuje u konsultacijama za sastavljanje dnevnog reda za sjednice Skupštine, kao i veću minutažu za diskusije. Poslanički klub ima pravo i na svoje prostorije i administraciju u zgradi Skupštine, kao i učešće u razgovorima prilikom posjeta mnogih evropskih delegacija.