Slovo o ženi

Slovo o ženi

O ženi misliti i pisati nije lahko. Još je teže ženu osjetiti, razumjeti, podržati. Napisani su tomovi knjiga, zapisa, studija o ženi. Najrazličitiji. A ona ostaje zagonetkom, čežnjom, željom.

Bio je i prošao još jedan Dan žena, međunarodni. Jedan od sarajevskih hatiba ga je definirao kao neislamski. Tamam. Ne treba ženi muslimanki jedan dan u godini da bi bila pažena, poštovana, punopravna. Univerzalni zakon Božiji i sunnet Njegovog poslanika Muhammeda, a.s., osigurava joj prava i pružaju mogućnost punog ostvarenja. Ali, baška je svepravedni i svevremeni Božiji zakon, a baška je život muslimanke – i ovdje u Bosni i Hercegovini, i diljem svijeta. Istina, ima sredina u kojima su muslimanke zadovoljne i poštovane, ali je puno više sredina u kojima muslimanke nemaju ni prava, ni poštovanje, ni mogućnosti, elementarne, da se obrazuju, da biraju svog životnog saputnika, da rade.

Na svim kontinentima, otkako su poslani na Zemlju, muškarac prema ženi i žena prema muškarcu odnose se u skladu s tradicijom i svjetovnim zakonima više nego u skladu s univerzalnim Božijim zakonom. Neprebrojivi su primjeri neusklađenih, nepoštenih, neljudskih, neislamskih muško-ženskih odnosa. Osvrnimo se oko sebe. Ne trebamo ići daleko, ni prostorno, ni vremenski. Pogledajmo: kakvi su nam porodični odnosi? kakvi su nam odnosi u društvu? kako nam je u duši? kakvo nam je iskustvo? kako podnosimo svoje uloge i svoje sudbine? Pitanja se mogu nizati i nizati. Do odgovora stižemo jasnim i zapletenim putevima. Biti zadovoljna i ostvarena muslimanka – ideal sažet u nekoliko riječi. Do tog ideala put je dug, predug. Puno treba snage, odvažnosti, odricanja, znanja, mudrosti, srčanosti, strpljenja da se stigne do unutarnjeg osjećaja zadovoljstva i ostvarenosti.

Ženstvenost. Kako je žena može ostvariti? Koliko i da li joj teži?

Pratim modne trendove – iz zaklona, očima čas radoznalog, čas zabrinutog promatrača. Vidim oko sebe žene – mlade i starije, lijepe i manje lijepe, dotjerane i nedotjerane, odvažne i slabe, odmjerene i opuštene… Prepoznajem među njima one koje su svjesne sebe i svoga izgleda i one koje to nisu. Na tv ekranima pogledam žene voditeljice, urednice, javne ličnosti. Analiziram povremeno njihov izgled i nastup. Zamislim se, zaprepastim, rastužim, naljutim. Ugrubo ću pokušati dokučiti razloge i uzroke koji dovode do izgleda i ponašanja koji nisu primjereni ili svojstveni ženi. Pojavljivanje u javnosti obavezuje i opterećuje ženu. Pojedine su toga svjesne, pojedine nisu. Ili su ove druge svjesno nesvjesne, nemarne, opuštene, prepuštene trenutku slave ili viđenosti. Iz noći u noć pojavljuje se lijepa, mlada, odmjerena voditeljica Dnevnika. Profesionalno i ljupko obavlja svoj posao, zahtjevan i odgovoran. Ne griješi. Glas joj je ugodan. I izgled. Onda jedne večeri voditeljica se pojavi ispeglane kose, prasolike, neuredne. Pomislim da ju je obmanula stilistica nagovorivši je na modernu frizuru. Neće valjda promijeniti svoj stil? Pa Dnevnik gledaju ozbiljni gledaoci kojima ne trebaju modne egzibicije. Sljedeće večeri voditeljica se vraća sebi, svome stilu. Odahnula sam.

Obnaženost i utegnutost, u paketu s neženstvenim frizurama, pušenjem cigareta na ulici, nepristojnostima i neprimjerenostima najrazličitijih vrsta, obezvređuju ženu. Rijetkost je postala vidjeti ženu odjevenu i počešljanu ili pobuljenu na pristojan i elegantan način. Iritira me, sekira me nespremnost žena, posebice muslimanki, da svoje mjesto, ulogu, vrijednost pravilno procijene i nose. Muslimanka ne može slijepo slijediti modne trendove, posebice ove aktuelne. Uska, prozirna, oskudna odjeća nije dopuštena muslimankama. Znaju to mnoge pa, ipak, ne mogu odoljeti iskušenju, ne mogu ne pokazati svoje čari. Ili svoje slabosti, zapravo. Nije li slabost pokazati dijelove tijela koji su ionako sakriveni? Nije li slabost šminkom prikriti godine i sitne mahane koje počesto ženu čine osobenom. Nije li slabost koketiranje primjetno čak i kod pokrivenih muslimanki?

Neka, proći će i ovaj vakat i ova moda i stići će novi. Bezbeli još beterniji. Doviti nam je da nas dragi Bog sačuva od iskušenja i slabosti koja ugrožavaju naše vjerovanje i naš put, ali i naše zdravlje i naš ugled.