Tuzlanska kapija: Šta je tajna Alemove cedulje na kojoj su džamija i mezar

Tuzlanska kapija: Šta je tajna Alemove cedulje na kojoj su džamija i mezar

moj Alem živ, danas bih se ja igrala s unucima njegovih godina, kaže nam Zineta Hidanović iz Tuzle, koja je jučer uoči 25. maja, godišnjice jednog od najtežih ratnih zločina u agresiji na BiH kada je granatom s položaja Vojske Republike Srpske ubijena 71 osoba, a 150 ranjeno, došla urediti mezar svog sina. Brišući krajem maramice suze s lica, Zineta se prisjetila kobnog dana kada se dogodio masakr na Tuzlanskoj kapiji.

Nije se vratio

– Alem je imao običaj da se kad izlazi s društvom vrati brzo kući da još jednom vidi majku te poslije ponovo izađe u grad. Nisam voljela da se vraća. Kazala sam mu: „Nemoj slučajno da se vratiš“. I nije mi se više vratio. Imao je samo 20 godina – govori Zineta, čije riječi prekidaju plač i jecaji.

Mnogo je detalja koji će, dok je živa, ostati u njenom sjećanju, a koji su se dogodili uoči i 25. maja, prisjeća se Zineta. Alem je bio rječit, osjećajan, pun života, elana, s mnogo ideja i planova za budućnost. Noć uoči 25. maja 1995. godine, kako nam priča, u džepu njegove odjeće Zineta je našla jedan papir na kojem je bila neobična, za nju zbunjujuća poruka.

– Na papiru koji i danas čuvam bili su nacrtani džamija i mezar, a ispod nje su olovkom bili ispisani inicijali A. H. te brojevi 5×5. Rezultat pomnoženih brojeva je 25. Broj koji već osamnaest godina predstavlja bol u mojoj duši. Kada sam ga upitala noć prije pogibije šta mu to znači, samo se nasmijao i rekao: „Mama, mama, nemoj se, bona, sekirati“ – nastavlja Zineta, koja već 18 godina čuva sve Alemove stvari, pere i pegla njegovu odjeću i ponovo slaže u ormar.

Na današnji dan četnička granata ispaljena s Ozrena ugasila je 71 mladi život. Prosječna starost žrtava bila je 21 godina. Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Sandro Kalesić. Za jedan od najtežih masakra nad civilima tokom rata u BiH osuđen je samo Novak Đukić. Kao zapovjednik taktičke grupe „Ozren“ snaga bosanskih Srba zapovjedio je svojim jedinicama na planini Ozren da topničkim projektilom granatiraju lokaciju Kapija u centru Tuzle.

Danas komemoracija

Članovi porodica ubijene djece na Kapiji su nakon presude Đukiću tužili Republiku Srpsku za masakr na kapiji. Međutim, proces na sudu je izuzetno spor. Polaganjem cvijeća na Aleji mladosti na Slanoj banji te komemorativnom sjednicom na Kapiji, gdje je ugašen 71 mladi život, Tuzla i Tuzlaci danas će obilježiti 18. godišnjicu najveće rane u historiji ovog grada.

Imena ubijenih na kapiji

Suzan Abulismail, Edina Ahmetašević, Elvis Alagić, Admir Alispahić, Lejla Atiković, Asmir Bakalović, Adnan Beganović, Damir Bojkić, Indira Borić, Ilvana Bošnjaković, Elma Brguljak, Lejla Bučuk, Selma Čaušević, Amir Čekić, Samir Čirak, Almasa Ćerimović, Zada Dedić, Razija Djedović, Amir Đapo, Suzana Đušić, Amir Đuzel, Muris Fatušić, Ago Hadžić, Hamdija Hakić, Senad Hasanović, Šemsa Hasičić, Alem Hidanović, Nedim Hodžić, Hasan Hrustanović, Adnan Hujdurović, Elvira Hurić, Almir Jahić, Azur Jogunčić, Sandro Kalesić, Franc Kantor, Damir Kurbašić, Vanja Kurbegović, Vesna Kurtalić, Sulejman Mehanović, Pera Marinović, Nenad Marković, Amira Mehinović, Edin Mehmedović, Edisa Memić, Adrijana Milić, Nešet Mujanović, Edin Mujabašić, Samir Mujić, Elvir Murselović, Šaban Mustačević, Dijana Ninić, Selma Nuhanović, Indira Okanović, Rusmir Ponjavić, Raif Rahmani, Fahrudin Ramić, Nedim Rekić, Jasminko Rosić, Nihad Šišić, Armin Šišić, Senahid Salamović, Edhem Sarajlić, Jasminka Sarajlić, Asim Slijepčević, Savo Stjepanović, Jelena Jezidžić Stojičić, Ilinka Tadić, Azur Vantić, Mustafa Vuković i Adnan Zaimović Garo.