VIDEO| Ferid Muhić o sandžačkoj zastavi i nametnutoj zastavi BiH

VIDEO| Ferid Muhić o sandžačkoj zastavi i nametnutoj zastavi BiH

NOVI PAZAR – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocijenio je da “u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni, kulturni i etnički identitet”.

Džudžević je, povodom 11. svibnja – Dana bošnjačke zastave, rekao da BNV “zahtijeva puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i mogućnost korištenja individualnih ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji”.

On je pozvao nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu, tužiteljstvu i drugim javnim službama u sandžačkim općinama, priopćeno je iz BNV-a.

“U cilju ublažavanja višedecenijske nerazvijenosti područja Sandžaka i postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja, BNV poziva mjerodavne državne organe na intenzivniji infrastrukturni i sveukupni ekonomski razvoj i veća ulaganja na području Sandžaka”, rekao je Džudžević na prijemu povodom Dana bošnjačke zastave u Glavnom uredu BNV-a.

On je dodao da BNV podržava proces objedinjavanja islamske zajednice na prostoru Srbije i pozvao vjerske poglavare na dijalog.

Povodom Dana bošnjačke zastave u nedjelju je održan tradicionalni prijem i podizanje zastave na jarbol ispred Glavnog ureda BNV u Novom Pazaru, a akademiku Feridu Muhiću dodijeljena je Zlatna plaketa BNV-a.

Na drugoj strani, Zukorlićevo BNV nije ove godine obilježilo Dan zastave, a javnost je ostala uskraćena i za čestitke od strane muftije Zukorlića i Islamske zajednice u Srbiji.

Dan bošnjačke nacionalne zastave ustanovljen je na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, a obilježava se 11. svibnja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće.

Ovaj dan u većini općina u Sandžaku je neradni, a na lokalnim institucijama pored državnih simbola, istaknuta je bošnjačka nacionalna zastava.