VIDEO SPOT/ Bosna izabrala predstavnika za Turkoviziju 2013.

VIDEO SPOT/ Bosna izabrala predstavnika za Turkoviziju 2013.

Bosanskohercegovački rok bend “Emir & Frozen Camels” (EFC) promovisao je danas u Sarajevu pjesmu i spot sa kojom će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u decembru na muzičkom takmičenju “Turkovizija 2013” u turskom Eksišehiru, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o pjesmi “Ters Bosanka”, čiji tekst i muziku potpisuje lider EFC-a Emir Bukovica, dok aranžman dijeli zajedno s Mahirom Sarihodžićem i Borjanom Miloševićem. Pjesma je snimljena u sarajevskom studiju “Long Play”, a kao gost pojavljuje se Mirza Šoljanin. On će zajedno s bendom izvesti pjesmu na ovoj prestižnoj muzičkoj manifestaciji.

Emir Bukovica kazao je da je cijela priča krenula prije dva-tri mjeseca kada je diskografska kuća “Hayat” dobila poziv da dođe u Tursku i potpiše pristupnicu “Turkoviziji”.

“Dobio sam poziv od ‘Hayata’, otišli smo u Tursku da vidimo šta se događa, jer ni mi nismo znali”, pojasnio je Bukovica i dodao da su vrlo brzo vidjeli da je “to jedna ozbiljna stvar i da će to biti festival moderne muzike, kao i da će biti spektakl”.

Prema njegovim riječima, bend je pri povratku shvatio da se radi o ozbiljnoj stvari te su se malo i zabrinuli jer, ipak, radi se o predstavljanju države.

“Dva mjeseca smo uporno i dugo radili, i na kraju imamo pjesmu koja je simpatična. Imamo i tursku verziju pjesme, imamo spot, imamo tursku verziju spota. Nekako smo se pripremili i dali sve od sebe”, kazao je Bukovica.

Na promociji se obratio i producent projekta i direktor “Hayat Produkcije” Ahmed Švrakić, koji je kazao da je ubijeđen da na “Turkoviziju 2013” idu sa dobrom pjesmom i predstavnicima, kao i da već sada iza ovog projekta stoji veliki trud i rad. On se nada da će nakon Rusije i Kazahstana, domaćin Turkovizije biti BiH.

Kako kaže, od predstavnika BiH očekuje visok plasman.

Glumica u spotu je najljepša žena na svijetu, izabrana od strane “Beautiful-women.pedia.com”, Aida Đapo alias Idda van Munster, koja je kazala da joj je bilo izuzetno zadovoljstvo što je baš ona u spotu utjelovila “Ters Bosanku”.

Također je kazala da je na saradnju sa EFC-om pristala već onog momenta kad je prvi put čula pjesmu, jer joj se izuzetno svidjela.

Mirza Šoljanin je kazao da “Turkoviziju” vidi kao dobro tursko takmičenje.

Inače, EFC bend i Mirza Šoljanin se u spotu pojavljuju u specijalno dizajniranim retro odijelima.

Turska, Bosna i Hercegovina, Azerbejdžan, Kazahstan i još dvadesetak zemalja, koje su historijski i kulturološki povezane sa Turskom, takmičit će se na “Turkoviziji”.

Turska, koja je godinama imala dobar plasman na Eurosongu, od prošle godine se ne takmiči, ali su zato odlučili da svoj već postojeći festival internacionaliziju, pa će tako u decembru biti domaćin velikog festivala.

Prva polufinalna noć bit će održana 17. decembra, a druga 19., dok će finale “Turkovizije 2013” biti održano 21. decembra.