Vikend reportaža / Diwan u posjeti muzeju ”Alija Izetbegović”

Vikend reportaža / Diwan u posjeti muzeju ”Alija Izetbegović”

Na Kovačima, u starom dijelu Sarajeva, u dvijema kapi-kulama, koje su spojene kamenim bedemom, a izgrađene 1739. godine, nakon što je austrijski feldmaršal Eugen Savojski, pretvorio u prah i pepeo tadašnje Sarajevo, i koje su same po sebi muzej tom vremenu, nalazi se, od 19. oktobra 2007. godine, muzej ”Alija Izetbegović”. Muzej je otvoren tačno četiri godine nakon smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, humaniste, mislioca, patriote, demokrate, kosmopolite i političara, čovjeka koji je svojom pojavom nedvosmisleno u više društvenih sfera, obilježio XX stoljeće.

Izetbegović – čovjek koji je obilježio XX stoljeće

Svojom mudrošću, ljudskošću, humanizmom, ali i odlučnošću i izrazitim patriotizmom, kao i čvrstom vjerom u Boga, Izetbegović je u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, uspio cijelom svijetu i čovječanstvu, pokazati kako snaga u oružju, novcu i drugim materijalnim vrijednostima, nije dovoljna ZLU da pobijedi DOBRO. Uspio je Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake, bez oružja i ostavljene na milost i nemilost zločinačkom okruženju, spasiti od propasti pokazujući u nekim trenucima gandijevsku strpljivost i senzibilnost, a u nekim trenutcima vojničku odlučnost i hrabrost. Posvetivši čitav svoj život pravdi i demokratiji, Izetbegović je postao simbol časne borbe i zastupnik demokratskih težnji svih ugroženih naroda u svijetu, zbog toga je postao svojevrsnim simbolom XX stoljeća. Jedinstven i po činjenici da je bio mislilac i filozof, koji je bio prinuđen da se nađe u svijetu politike, svijetu prevara, agresije, ubijanja. O kakvom je čovjeku riječ najbolje svjedoči iskaz francuskog filozofa Bernard-Henri Levya, koji kaže da je sa Izetbegovićem i u ratnim vremenima, kada god bi bio u prilici, razgovarao o filozofiji, religiji, ostajući u tim raspravama do kasno u noć, na zadovoljstvo oba sagovornika.

Kula Ploče

 

Izgraditi muzej ovakvom čovjeku, i predstaviti sve njegove kvalitete, u isto vrijeme mislioca, filozofa, izrazitog vjernika, ali i pragmatičnog političara, državnika, domoljuba, nesumnjivo je poseban izazov. Tom izazovu i pet godina nakon otvaranja muzeja, i dalje odovaraju njegovi osnivači, i upravni organi, stalnim otkrivanjem novih segmenata iz života Izetbegovića, i pokušajima da te novine prezentiraju javnosti. Muzej za sada ima stalnu postavku eksponata. U kapi-kuli Ploča, u prizemlju je recepcija gdje se nalaze izloženi suveniri, zatim biblioteka koja sadrži kako dijela Alije Izetbegovića, tako i knjige koje govore o njemu ili o časnoj i plemenitoj borbi Bošnjaka da opstanu i sačuvaju Bosnu i Hercegovinu. Na spratu su, između ostalog, izložene neke od ličnih stvari Izetbegovića: sahat, naočale, novčanik, kao i Kur’an, malo izdanje od kojeg se nije odvajao. Tu je i devet izložbenih panoa, gdje je kroz tekst i fotografije prikazan život Alije Izetbegovića, kao običnog čovjeka, političara i državnika. U ovom dijelu kule Ploče, nalaze se i najznačajnije svjetske nagrade i priznanja, koja je Izetbegović dobio: Odličje Republike Hrvatske ”Velered kraljice Jelene”, Godišnja nagrada Američkog centra za demokratiju iz Washingtona, Orden slobode Republike Turske, Orden nezavisnosti države Katar, Nagrada Foruma Crans Montana, Nagrada ”Kralj Fejsal”, Nagrada za islamsku ličnost godine, Priznanje Ivana Pape Pavla II, itd.

Kula Širokac

Do kule Širokac, dolazi se kroz kameni bedem koji je djelimično natkriven, i u kome je postavka najpoznatijih fotografija Izetbegovića. U kuli Širokac je postavka koja Izetbegovića prikazuje kao vrhovnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine, kao državnika, političara, predsjednika u vremenu agresije 1992.-1995. Na šest zidnih panoa predstavljeno je formiranje Armije Bosne i Hercegovine, i uloga njenog Vrhovnog komandanta. U zidnim vitrinama postavljene su uniforme vojnika s početka rata i vojnika s kraja rata, te priznanja koja su borci Armije BiH, dala svome komandantu i predsjedniku. U podnoj vitrini, staklenom podu, nalazi se dio improviziranog i ručno pravljenog oružja kojim su se branitelji koristili u prvim i najtežim danima agresije. Iznad staklenog poda u ”lebdećoj vitrini”, na centralnom dijelu ovog prostora, nalazi se originalna beretka sa grbom BiH koju je Predsjednik i Komandant Izetbegović nosio kako u zemlji tako i inostranstvu, a koja je postala simbol borbe za Bosnu i Hercegovinu.

Pokretna izložba

Pored stalne postavke smještene u kapi-kulama Ploča i Širokac, Muzej ”Alija Izetbegović” organizirao je i pokretnu izložbu o životu, liku i djelu rahmetli Alije Izetbegovića. Ova izložba fotografija, koncipirana na 27 hronološki poredanih panoa, na najslikovitiji način opisuje život prvog Predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine. Adnan Žiško, direktor muzeja ”Alija Izetbegović”, u razgovoru za Diwan kaže, da je pokretna izložba doživjela niz prezentacija i da je poseban interes u Turskoj, gdje je po prvi put i bila izložena 2008. godine, i to u Istanbulu, a da će u narednih nekoliko mjeseci ovu izložbu vidjeti i stanovnici Burse, Izmira, Ankare.

Naučno-istraživački centar

Uprava muzeja ima u planu formirati i naučno-istraživački centar ”Alija Izetbegović”, koji bi mogao vremenom prerasti u institut, a koji bi se bavio istraživanjem savremene historije Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, kao i života i djela Alije Izetbegovića. Projekt već postoji, a direktor Žiško kaže, da se javljaju i prijatelji iz Turske i drugih zemalja koji su spremni pomoći ovaj projekt. Također, Muzej ima u planu da napravi i snimi razgovore sa generalima, političarima i drugim učesnicima u odbrani tokom agresije, i da od tih materijala napravi dokumentarni film, koji će svjedočiti o događajima iz ovog perioda. Muzej će pomoći i formiranje fondacije za stipendiranje studenata, a u koju će se slivati sredstva od ulaznica, prodaje suvenira, kao i prodaje knjiga Alije Izetbegovića, za čije izdavanje su dobili autorska prava.