Home Višegrad: Spriječeno rušenje kuće u kojoj se dogodila “živa lomača”; “Prođite ako smijete, na silu ćemo odgovoriti silom”!

Višegrad: Spriječeno rušenje kuće u kojoj se dogodila “živa lomača”; “Prođite ako smijete, na silu ćemo odgovoriti silom”!

Ciljano uništavanje mjesta zločina

Kako javlja reporter Anadolije, na mjestu događaja su šestorica radnika komunalnog preduzeća iz Višegrada, policajci MUP-a Republike Srpske, ali i vojnici EUFOR-a. Kuća je ograđena trakama, a Hasečić je urbanističko-građevinskoj inspektorici iz Višegrada Ljiljani Čiković kazala da ”prođu iza traka i uđu u privatnu kuću, ako smiju”, te dodala da će ”na silu odgovoriti silom”. Inspektorica Čiković je rekla da ”neće ništa raditi na silu”.

”Nisam došla ovdje da se tučem… Napravit ću izvještaj gdje ću navesti  šta se sve dešavalo”, rekla je Čiković, dodajući kako ovo ne znači da se odustalo od uklanjanja kuće koja je sporna za lokalne vlasti, već da se provođenje odluke odlaže.

Predsjednica Udruženja Žena – Žrtva rat Bakira Hasečić kazala je da vlasti Srpske demokratske stranke (SDS) u Višegradu na sve načine opstuiraju obnovu kuće “koju su oni zapalili skupa s ljudima”, a danas ubijaju sjećanja na genocid i počinjene zločine.

“Ciljano su išli da unište mjesto zločina, mjesto posljednjeg prebivališta zapaljenih civila, gdje nije do danas pronađena nijedna kost. Ja im poručujem da smo mi kuću izgradili na istim temeljima, na istom podrumu gdje je zapaljen taj narod, ničim nismo odstupili od ranijih gabarita kuće”, poručila je Hasečić.

Tipična zloupotreba položaja

Prema njenim riječima, današnja događanja su samo tipična zloupotreba položaja od strane općinskog načelnika Slaviša Miškovića.

“Niko nam ne može zabraniti da se vratimo na naša ognjišta, obnovimo kuće i da nastavimo živjeti život dostojan čovjeka. Nama, Bošnjacima Višegrada, ova kuća je sveta kuća. Ova kuća je prvo mjesto genocida, zločina, gdje postoje pravosnažne presud. Ovo je mjesto gdje će preživjele žrtve moći doći kad požele da prouče Fatihu i polože cvijeće najmilijima, da podijele svoju tugu jer nisu našli svoje najrođenije, a i našoj Sumbuli da se vrati u svoju kuću”, kazala je Hasečić.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Suljo Fejzić kazao je da se svi ovi problem mogu riješiti isključivo razgovorom, a nikako silom.

“Ova kuća ovdje, koja je postojala 1992. godine, obnovljenja je u postojećim gabaritima, po svim zakonskim propisima i pravilima. Ona je tu stoji i stajat će. Ja ne znam ko bi imao snage, moći da sruši ovu kuću, ko bi imao snage i moći da sruši ovaj spomenik sjećanja na žrtve i ko bi dozvolio da tim putem prolaze djeca znajući da je tu pepeo izgorjelih ljudi”, poručio je Fejzić.

Udruženje ”Žena-žrtva rata” i Bakira Hasečić, kao opunomoćenik Sumbule Zebe zaprimili su Rješenje kojim se najavljuje da će se 24. decembra u 10 sati biti izvršeno rušenje kuće Sumbule Zebe ukoliko do 23. decembra ”ne bude izvršeno vraćanje u prvobitno stanje”.

Žrtve vlasti Višegrada nazivaju ”ubicama sjećanja”, optužujući ih da su započeli kampanju uklanjanja dokaza genocida u Višegradu gdje je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno više od 3.000 osoba, mahom bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnici Udruženja ”Žena – Žrtva rata” i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili su danas i ulazak inspektorima i radnicima gradskog komunalnog preduzeća na mezarje Stražište, a kako bi uklonili riječ genocid sa spomen-obilježja žrtvama.

Višegrad: Srpska djeca koja su danas na času matematike skandirala „Nož, žica, Srebrenica“

Djeca sa fotografije su učenici Osnovne škole „ Vuk Karadžić” iz Višegrada koja su danas, dok je trajao pokušaj višegradskih lokalnih vlasti da uklone riječi ”genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u mezarju Stražište, kroz prozor skandirala „ nož, žica, Srebrenica”. Ova djeca su pored navedenog skandiranja otpjevala još nekoliko pjesama o četnicima i Draži Mihailoviću. Višegradska heroina i borac protiv zaborava zločina nad Bošnjacima Bakira Hasečić je, nakon što je vidjela kako djeca skandiraju „ nož, žica, Srebrenica”, otišla direktno u školu, prijavila slučaj direktoru škole, pozvala policiju, te ušla u razred koji je skandirao spomenutu parolu i fotografisala djecu. Ovako je taj događaj Bakira Hasečić objasnila na svoj Facebook profilu.