ZABRANJENA ANALIZA: Opći izbori – nastavak državnog udara od 7. februara

ZABRANJENA ANALIZA: Opći izbori – nastavak državnog udara od 7. februara

Amerika se od nezavisnosti BiH 1992. godine pa do 2006. godine i obaranja tzv. ”Aprilskog paketa” pokazala kao jedan od najvećih prijatelja BiH. Obaranjem ”Aprilskog paketa” koji je, potvđuje se, bio dobro rješenje za BiH i za Bošnjake, Amerika se distancirala od BiH, svoje interese za jakom državom BiH je umanjila, kao i interes za Bošnjake koji su oborili ”Aprilski paket”. Da podsjetimo ”Aprilski paket” je oborio Haris Silajdžić kao predsjednik SBiH, a dobio je podršku tadašnjeg reisa IZ Mustafe ef. Cerića. Amerika je nakon toga prepustila Evropi veći utjecaj na BiH, a tradicionalno Evropa ima svoje favorite na Balkanu, a to su za neke zemlje Srbi, a za neke Hrvati. Takvom odnosu prilagodila se i Amerika, a čemu doprinosi i globalna islamofobija. U ovom trenutku, Bošnjaci i BiH kao jaka država su skoro u potpunosti bez podrške Amerike i Evrope, a što se vidi i kroz načine na koji se vode ustavne promjene u BiH (Sejdić-Finci, ponuđena ustavna rješenja za FBiH), te kroz toleranciju koja se pokazuje prema potezima srpske pa dijelom i hrvatske politike u BiH, koja je desruktivna i sa tendencijom razgradnje BiH.

Ustavne promjene na štetu Bošnjaka

U tom kontekstu očito će biti i nova ustavna rješenja za BiH, koja priprema Amerika i Evropa, a o kojima će se raspravljati nakon izbora i uspostave nove vlasti. Zbog toga je jako bitno ko će Bošnjake predstavljati u vlasti, koja će politička opcija biti najjača u Parlamentarnoj Skupštini BiH, ko će formirati vlast, izvršne organe vlasti, kao što je bitno i ko će biti bošnjački član Predsjedništva BiH. Amerika i Evropa favoriziraju one političke opcije Bošnjaka sa kojima će lahko moći naći dogovor, odnosno koji će popustiti i oslabiti poziciju Bošnjaka i države BiH, pa možda i do mjere stvaranja trećeg entiteta i stvaranja i formaliziranja konfederalnog uređenja BiH, sa mogućnošću i pravom konfederalnih jedinica na samoopredjeljenje i otcjepljenje nakon određenog broja godina provedenih u konfederalnoj BiH.

Političke opcije iza kojih stoje bošnjački glasači koje su spremne na ovaj scenario su Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), odnosno njihovi lideri Fahrudin Radončić i Željko Komšić. Oni su to dokazali 7. februara kada je pokušan državni udar, odnosno nasilna promjena vlasti (uglavnom koalicije SDA-SDP) unutar bošnjačke političke scene, tj. kantona u kojima su Bošnjaci većina. Naime, javna je tajna da je Amerika željela ”preko koljena” 7. februara nametnuti neka nova rješenja i teritorijalni ustroj unutar FBiH. Za to su dobili podršku SBB-a, odnosno predsjednika ove stranke i tada ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji ne samo da nije zaustavio paljenje Predsjedništva BiH i kantonalnih zgrada u Sarajevu, Tuzli, Zenici, već je izjavama podstrekivao huligane da pale i uništavaju. Drugi akter predsjednik DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić je u trenucima kad gori zgrada Predsjedništva BiH, dakle simbol državnosti BiH, nudio ostavku, odnosno navodno povlačenje što je trebao slijediti Bakir Izetbegović, kao bošnjački član Predsjedništva BiH, a iza toga povući su se trebali i vlada FBiH koju sačinjavaju SDP i SDA i da se onda nametnu nova ustavna rješenja i teritorijalni ustroj i da se ovi opći izbori provedu prema tim ustavnim i teritorijalnim rješenjima koja bi bila drastično loša za BiH i Bošnjake, a išla bi u pravcu najmanje trećeg entiteta, a maksimalno konfederacije tri entiteta. Na žalost planera ovog državnog udara iz Amerike i Evrope i njenih izvođača Fahrudina Radončića i Željke Komšića, koji su željeli za svoje ciljeve iskoristiti obespravljene radnike nekoliko preduzeća u Tuzlanskom, Sarajevskom, ZE-DO kantonu, radnici i građani nisu nasjelii, postali su već drugog dana svjesni da ih žele zloupotrebiti i uz pomoć manje grupe ubačenih huligana dovesti u poziciju da ruše svoju državu. Radnici i građani su se povukli sa ulica i akteri državnog udara nisu mogli sa svojim provokatorima da sruše vlast i sprovedu državni udar. Tada su se SDA i SDP pokazale kao državotvorne stranke koje nisu spremne na kompromise pod svaku cijenu i odlučno su odbili povlačenje i predaju vlasti nekakvim instruiranim plenumašima iza kojih su stajali Amerika, Evropa, SBB i DF. Posebnu odlučnost su pokazali član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić.

Plan B – Zloupotreba općih izbora

Nakon što nije uspio državni udar 7. februara, Amerika i Evropa posežu za planom B, a to su opći izbori 12. oktobra. Cilj su već imali, oslabiti Bošnjake na političkoj sceni zbog što znači, rješiti se prije svega SDA kao najjače i najdržavotvornije bošnjačke političke opcije i SDP-a koji nije posustao i poklekao pred pritiscima 7. februara, te dovesti SBB i DF u vlast i sa njima lahko nametnuti Bošnjacima ustavne promjene. Za ostvarivanje tog cilja pripreme traju dugo, a za aktere Amerika je uzela: Fahrudina Radončića, Željku Komšića, Emira Suljagića, kao direktne učesnike, a uz njih se zbog nekih svojih ciljeva tu našao Mustafa Cerić. Fahrudina Radončića Amerika drži u šaci kroz tužbu Naseru Keljmendiju na Kosovu (za zlodjela u BiH) u kojoj se pominje i Fahrudin Radončić. Jednostavno Radončić mora igrati prema nalozima Amerike kako ne bi bio među optuženima. Međutim, kad-tad oni će ga ”pustiti niz rijeku” i on će odgovarati. Nažalost, Radončić sa svojom obavještajnom prošlošću i bez naloga Amerike ponašao bi se kao što se ponaša i sada, razbijački po Bošnjake i BiH. On je na sve spreman što se vidi i iz predizborne kampanje u kojoj čak zloupotrebljava psihički teško bolesnog i finansijski slabostojećeg Abdulaha Dizdarevića za laži o krađi donacija za BiH od strane ni manje ni više nego rahmetli Halide Izetbegović, supruge rahmetli Alije Izetbegovića.

Radončićev pokušaj preuzimanja određenih medija

Evo i nekoliko primjera Radončićevog obavještajno-medijskog rada sa ciljem potpune dominacije u medijskom prostoru BiH i nametanja sebe kao lidera Bošnjaka koji bi onda po direktivi ”odigrao utakmicu”. Radončić osim svojih medija zadnjih godina pokušavao je da preuzme i neke druge medije, a neke da kompromitira. Tako je instalirao svog čovjeka u tursku novinsku agenciju Anadolija. To je Faruk Vele, koji je od osnivanja Agencije Anadolija radio u njoj, očito sa ciljem da ”snimi” posao, ali i da vrši ”snimanje” u redakciji za interes svog šefa Fahrudina Radončića, a on za interes svojih poslodavaca. U Agenciji Anadolija Vele je radio više od godinu dana i onda je odjednom postao glavni i odgovorni urednik jednog od najčitanijih bh. portala klix-a. Tu je radio nekoliko mjeseci na laganom nametanju interesa svog glavnog poslodavca Radončića, a kako su se bližili izbori i na davanju podrške Radončiću. Međutim, prokužen je od vlasnika klix-a i dobio je otkaz. Naravno, nakon toga vratio se u Avaz, poluobavljenog zadatka. Sljedeći medijski poduhvat Radončića je novinska agnecija Patrija, ali ovog puta u saradnji sa Bakirom Alispahićem, nekad bezbjednakom i članom SDA koji je izbačen iz SDA zato što je određene informacije iz SDA prenosio Radončiću. Na čelo Patrije postavljen je još jedan novinar Avaza Tarik Lazović, koji je uzgred slagao sve svoje prijatelje o odlasku sa platnog spiska Fahrudina Radončića. Patrija se brzo nametnula patriotskoj i vjerničkoj populaciji Bošnjaka, jer su forsirane teme sa patriotskim sadržajem. Bošnjaci su počeli da joj vjeruju, a onda kako su počeli izbori da se približavaju Patrija uz patriotski obrađene teme počinje da blati SDA i Bakira Izetbegovića, a da forsira Mustafu Cerića. Radončić se na Patriji gotovo ne pominje zato što je Patrija namjenjena patriotama i vjernicima, a Radončić zna da je izgubio povjerenje te populacije i da ne može računati na te glasove u izboru za Predsjedništvo, ali zato forsira Mustafu Cerića kako bi što više oduzeo glasova Bakiru Izetbegoviću u utrci za Predsjedništvo BiH i time njemu (Radončiću) povećao šansu za pobjedu. Međutim, i ovaj medijsko-manipulativni pokušaj je propao jer je ”provaljeno” da je Radončićev nakon što se Tarik Lazović vratio u Avaz, a na mjesto urednice Patrije imenovana stara novinarka Avaza Edina Latif. Svog mešetara Radončić je imao i na telviziji Al Jazeera Balkans, Seada Numanovića. I njegov cilj je bilo dvostruko ”snimanje”, kako zanata, tako i doušničko.

Suljagić kao američki politički projekt

Na Željku Komšića Amerika nije potrošila puno vremena da ga pridobije za svoje ciljeve. On je toliki politički neznalica i ublehaš da možda i ne razumije šta se dešava. Za osam godina u Predsjedništvu BiH nije ništa uradio, osim populističke izjave da će sjeći prste onima koji ih pruže prema BiH. Emira Suljagića za svoj zadatak Amerika priprema već duže vrijeme, kroz projekt ”1.mart”. Suljagić nije krio da mu najveću podršku za projekt ”1.mart” daje Amerika. I on je u taj projekt ušao zaista iskreno i uradio je solidan posao iako nedovoljan da se pojača pozicija Bošnjaka i Hrvata u RS-u. Dakle, Amerika je isforsirala Suljagića i projekt ”1.mart” svjesna sa jedne strane da Bošnjaci ne mogu kroz ovaj projekt puno poboljšati svoju poziciju u RS-u, a sa druge strane postigli su da Suljagić dobije simpatije Bošnjaka. E, nakon što je Suljagić dobio određeno povjerenje Bošnjaka jednostavno mu je rečeno ti ćeš se sada kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred DF-a. Tako da Suljagić sa svojim labilnim karakterom krši svoju ideju da se svi protjerani trebaju prijaviti u RS-u i tamo glasati, jer je i sam napravio ispsinicu iz Bratunca i prijavio se u Sarajevo kako bi mogao biti kandidiran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Prekršio je i još jedan svoj princip, a to je da se kandidira kao Bošnjak, a svo vrijeme je potencirao da je Bosanac i čak izjavljivao da ga niko ne može natjerati da bude Bošnjak.

 

Izmišljanje krađe glasova

Kako bi doveli na vlast SBB i DF Amerikanci su pored ovih perfidnih priprema kandidata, krenuli i u direktnu kampanju protiv SDA i SDP-a, a u korist SBB-a i DF-a. Najrprije tekstom koji su napisali vojni ataše i nekakav činovnik u ambasadi SAD, a onda i medijskom kampanjom sa sloganom ”Glasaj ili trpi” sa jasnom porukom na smjenu SDA i SDP-a. Međutim, kako pred ove izbore govore ankete i stanje na terenu, pobjednik će unutar bošnjačkih političkih opcija biti SDA, a Bakir Izetbegović će biti izabran za člana Predsjedništva BiH. Ali, Amerika i Evropa neće ovog puta lahko prihvatiti poraz, kao što su to uradili 7. februara. Zbog toga su pripremili alternativu u dvije forme. Prva, manje vjerovatna, je da se ovih dana, prije izbora, izvrši hapšenje nekih od ključnih ljudi unutar SDA i SDP-a, a o čemu već duže vrijeme govori i marioneta Fahrudina Radončića – Mirsad Kebo. Ta hapšenja bi imala za cilj da oslabe prije svega SDA, ali i SDP na izborima i da pobjedu odnesu SBB i DF, a u Predsjedništvo BiH da ne uđe Bakir Izetbegović već jedna od marioneta Radončić ili Suljagić. Međutim, vjerovatniji scenario je da sačekaju rezultate izbora i tek kad se u ponedjeljak ujutru, 13. oktobra, bude potvrdila pobjeda SDA i solidan rezultat SDP-a, te pobjeda Izetbegovića, da onda Radončić i Komšić uz američku verbalnu podršku kažu kako su izbori pokradeni i da pokušaju podići svoje glasače na proteste i nastavak dešavanja od 7. februara. Za ovakav scenario Radončić već priprema svoje glasača i druge rečenicom koju izgovara na predizbornim skupovima i u tv emisijama u kojima se pojavljuje kao gost: ”Velikim Bogom se kunemo da robovi izbornih krađa više biti nećemo”. On skoro pa decidno kaže, ukoliko on ne pobjedi da su izbori pokradeni i da će krenuti u proteste.

Cerić želi preuzeti SDA

U cijeloj ovoj priči zanimljiva je pozicija Mustafe Cerića kao kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Cerić nije direktno dio ove američko-evropske igre, i vjerovatno je nije ni svjestan, ali ima određene ambicije i ciljeve zbog kojih igra utakmicu rame uz rame sa Radončićem i Komšićem. Naime, do sada se puno analiziralo i govorilo o motivima Cerićeve kandidature. Jedni kažu da je sujetan i da želi zadovoljiti sujetu. Drugi analitičari kažu da je pod utjecajem muftije Muamera Zukorlića koji je formirao Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ) u Sandžaku i to i u srbijasnkom i u crnogorskom dijelu, te da imaju namjeru formirati BDZ i u BiH, te da Cerić kandidaturom priprema teren. Treći tvrde da Cerićevu kampanju finansira Saudijska organizacija Rabita i da ona stoji iza njegove kandidature, a sa ciljem da se spriječi pobjeda Izetbegovića zbog dobrih odnosa sa predsjednikom Turske Erdoganom. Mišljenja sam da je Cerićev glavni motiv preuzimanje SDA. Naime, Cerić je svjestan da ne može pobjediti u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ali je svjestan i toga da uzima glasove jednog manjeg dijela patriota i vjernika, a to su, da nije njegove kandidature, glasovi Izetbegovića. Jednostavno kod glasača koji se odluči glasati za Cerića postoji samo dilema Cerić ili Izetbegović, i niti jedna više. Dakle, niko ko će glasati za Cerića neće biti u dilemi Cerić-Radončić ili Cerić-Hadžiomerović, Cerić-Suljagić itd. Tako da sve glasova što dobije su glasovi Izetbegovića. Cilj mu je dovesti do toga da Izetbegović ne pobjedi, a ako se to desi Izetbegoviću će pasti ujecaj unutar SDA. Probudiće se svi njegovi protivnici koji su se sada ušutjeli, zatim će Bakir Alispahić pokrenuti svoje bezbednjake unutar SDA, a aktiviraće se i A-SDA koja podržava Cerića za člana Predsjedništva BiH, i krenuće svi u nametanje Cerića kao logičnog lidera za SDA, jednog od osnivača ove stranke. Naravno, sa ovom namjerom je upoznat i Radončić, a veza ovog trojca Radončić-Cerić-Alispahić se vidi kroz već opisanu novinsku agenciju Patrija, čiji je vlasnik Alispahić, u kojoj rade novinari Avaza, a koja podržava Cerića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Bošnjaci upamet!

Amerika je i ranije pokušavala oslabiti Bošnjake i njihov utjecaj, posebno politički utjecaj u BiH. To su ranije radili preko nevladinih organizacija, u koje su ubrizgavali ogromne novce. Sjetimo se samo raznih pokreta i udruženja i likova poput Darka Brkana, Demira Mahmutćehajića, i organizacija poput Pokreta ”Dosta”, ”Zašto ne”, ”Grozd”, ”CCI” itd., koji se odjednom pojave kad treba rušiti gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac, kada treba izbaciti vjeronauku iz škola, kada treba smjeniti Arziju Mahmutović sa pozicije direktorice JU ”Djeca Sarajeva”, kada treba na popisu smanjiti broj Bošnjaka vođenjem kampanje ”Ja sam Bosanac” itd. I sve samo u Sarajevu i mjestima gdje su Bošnjaci većina i gdje imaju politički utjecaj. Međutim, pošto američko-evrospki poslodavac nije bio zadovoljan rezultatima postignutim preko tzv. NVO, naročito činjenicom da su se na popisu Bošnjaci masovno izjasnili imenom koje im pripada, odlučili su da se u narednim akcijama na slabljenju BiH i Bošnjaka sami i direktno angažiraju. Tako su osmislili 7. februar, ali i on im je propao zahvaljujući već pomenutoj činjenici da građani nisu nasjeli na plan i zahvaljujući državotvornom i snažnom stavu SDA i SDP-a.

P.S.
U tekstu se SDP stavlja u kontekst državotvorne i patriotske stranke. Razumijem da se to kroz tekst vezuje uglavnom za dešavanja od 7. februara. Međutim, treba imati na umu sljedeće stvari kada govorimo o SDP-u. Alijansa za promjene koju je predvodio SDP 2000-2002. godine je, za tako kratko vrijeme Bošnjake napravila teroristima i onima koji teroriste podržavaju kroz hapšenje tzv.”Alžirske grupe”. SDP je kroz Alijansu vodio kampanju ”Pogorelica”, da podsjetim to je bilo suđenje za navodni teroristički kamp koji je pod pokroviteljstvom najvišeh vrha BiH. Nakon suđenjepokazalo se da od toga nemaništa, ali jeporuka u sviejt otišla da su Bošnjaci teroristi. Time je obezvrjeđena i Armija RBiH, a posebno kroz tadašnje hapšenje rahmetli gen. Alagića i niza drugih oficira Armije RBiH. To jebilo vrijeme kada je ahmetli Aliji Izetbgeoviću oduzet diplomatski pasoš od strane Lagumdžije, a dodjeljen je diplomatski pasoš Vasiliju Kačavendi, itd. Onda SDP 2006. godine svađa Bošnajke sa Hrvatima kandidirajući Komšića za Predsjedništvo BiH, i praktično time proizvodeći ovog političkog neznalicu kako se kaže u tekstu iznad. SDP ponovo dolazi na vlast 2010. godine i od tada do danas u državi je totalni haos. Lagumdžija bi sa svakim i nisakim u kolaiciju, i tako se gubi 4 gdoine. Uveo je Radončiča u vlast, donio zakone sa Dodikom koje razvlašćuju državne institucieji ingerencije predaju entitetima. A ne treba zaborvaiti kriminalne i reketaške afere Lagumdžije i Damira Hadžića, koji je uzgred govorio kad je uptanju da bira interes državeili sttanke daon bira interes stranke. A da ne govorimo o ideološkoj matrici SDP-a, koji se tako ne bi ni trebao zvati već rigidnakomunistička partija, staljinističkog tipa, samo kad bi je palo. Uostalom, Lagumdžija je sve svoje iole konkurente unutar stranke pomeo.