Emir Isović, ilustrator/ Čovjek koji je nacrtao historiju Bosne

Emir Isović, ilustrator/ Čovjek koji je nacrtao historiju Bosne

Emir Isović, profesor engleskog, umjetnik, grafički dizajner i dječiji ilustrator iz Sarajeva, dosjetio se zanimljivog načina kako da školarcima približi geografiju, historiju, tradiciju i običaje naše zemlje.

On, naime, pravi karte na kojima slikovito prezentira bh. gradove sa svim specifičnostima po kojima je naša država prepoznatljiva. Šarenilo boja i likovi iz crtanih filmova zaokupljaju pažnju djece, a ni odrasli ne ostaju ravnodušni.

– Prije pet, šest godina došao sam na ideju da nacrtam jednu ilustrovanu kartu Bosne i Hercegovine i to tako da svaki grad bude predstavljen nekim svojim najznačajnijim simbolom. To je projekat koji sam crtao oko četiri godine, doduše nekim laganim tempom, poslije posla i vikendima, ali je zaista trebalo jako dugo da završim tu kartu, kaže za Diwan Isović.

Na kraju posla na stolu je bila jedna sveobuhvatna ilustrovana mapa BiH koja sadrži preko hiljadu ilustracija i u koju su uvršteni ne samo gradovi i prirodno-historijske znamenitosti BiH, već i fragmente iz kulture, historije, gastronomije, zanatstva, zatim naše velike pisce i spisateljice…

Emir Isović je u decembru 2012. izdao tu mapu pod imenom “Bosna i Hercegovina, stotinu je razloga zašto te volim!”. Ova mapa je na proljetnom Sajmu knjiga i učila u Sarajevu osvojila specijalnu nagradu. No nije se na Isović na ovome zaustavio.

Mapa srednjovjekovne Bosne

– Onda se rodila ideja da nacrtam mapu starih gradova i tvrđava u BiH. Ušavši u tematiku srednjovjekovne Bosanske države, stalno sam bio primoran širiti vlastita znanja o tom slavnom periodu naše zemlje, a i selektovati informacije koje ću uvrstiti na tu mapu. Pa sam tako dodao jednu vremensku lentu, tj. vremensku liniju gdje čitalac može da vizuelno u jednom pogledu obuhvati 500 godina historije Bosanske države. Naveo sam i imena naših banova i kraljeva, dodao sam nekoliko manjih mapa koje objašnjavaju proces širenja Bosanske države, a na poleđini mape sam napravio pravu malu enciklopediju o srednjovjekovnoj Bosni. Koristeći detaljne infografike opisao sam našu prijestolnicu, kraljevski grad Bobovac, slavnu bosansku vojsku, oružja i oruđa koja su koristili.

Opisao sam društveni život tada, ne samo aristokratije, već i običnih kmetova. Tu ćete pročitati i o gradskom životu, a i o Vjeri bosanskoj, to jest, bosanskim bogumilima, našim precima na koje su najmanje tri puta pokretani krstaški pohodi od strane Zapada. I posebno sam ponosan na jedan detaljan infografički vodič kroz fenomen Bosanskog stećka, gdje čitalac može da sazna sve o stećcima, od njihovog izgleda do mape rasprostranjenosti. Tekstove je pregledao prof. dr. Enver Imamović i ovim putem želim da mu se zahvalim na pomoći, kaže Isović.

„Infografički vodič kroz Bosansko kraljevstvo“ je najznačajniji projekat Isovića do sada, a u planu je i izdanje na engleskom jeziku.

Ovaj vrijedni i domišljati Sarajlija ovog ljeta je izdao još jedan infografički poster, sada o Starom mostu u Mostaru, jednom od najvrijednijih ostataka materijalne kulture u našoj zemlji. Čitalac tamo može pročitati sve o nastanku grada Mostara, izgradnji Starog mosta, to jest Sultan Sulejmanove ćuprije, kako se zvala do Prvog svjetskog rata, načinu i metodama gradnje, nekim interesantnim anomalijama itd. Sve ovo je propraćeno i pojašnjeno originalnim ilustracijama ogromnog formata, pa je čitati ovaj poster pravo zadovoljstvo.

Na kraju, svi zainteresovani mogu pronaći obje mape u knjižarama „Svjetlost komerc“ u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Goraždu, Gračanici, ili preko Isovićeve oficijelne stranice www.isovicemir.com i www.bosanskokraljevstvo.com

Isović na kraju razgovora za Diwan podvlači „da kupovinom ovih “pametnih” postera ne samo da ćete stvarati čitalačke navike i razvijate istraživački duh kod vaših mališana, već ćete dopuniti i proširiti svoja znanja.“