Venecijanska komisija osporila Dan Republike Srpske

Venecijanska komisija osporila Dan Republike Srpske

Evropski odbor za demokratiju kroz pravo, poznatiji kao Venecijanska komisija, na svojoj 96. plenarnoj sjednici, usvojila je mišljenje o usklađenosti izbora Dana Republike Srpske sa anti-diskriminatornim standardima Vijeća Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zahtjev za mišljenje po ovom pitanju, uputio je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, još 20.06.2013. godine, a u vezi sa ocjenom ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o praznicima Republike Srpske. U mišljenju se podvlači da da Ustav BiH poznaje, ne samo obavezu zaštite individualnih prava i sloboda u slučajevima diskriminacije,već i u smislu ustavnog principa jednakosti svih konstitutivnih naroda, čime se zabranjuje bilo kakva privilegija ili eskluzivitet jednog naroda u odnosu na druga dva.

Venecijanska komisija smatra da je izbor 9. januara za “Dan Republike”, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom. Bez obzira na to, on je nametnut svim građanima u entitetu Republika Srpska. U svjetlu toga, zaključuje se da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije u vezi sa Članom 1. Protokola 12.,te članom 2(a), (c) i (d) Međunarodne konvencije za eliminaciju svih oblika rasne diskriminacije, a u vezi sa članom II (4) Ustava Bosne i Hercegovine,

Po dostavljanju ovog mišljenja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, sudije Ustavnog suda BiH će donijeti konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem. U svakom slučaju, ovo je još jedan pomak u sporoj borbi za ostvarenje ravnopravnosti svih naroda i građana na prostoru entiteta Republika Srpska.