Zajednički sastanak Predsjedništva BNVD sa akademikom Feridom Muhićem

Zajednički sastanak Predsjedništva BNVD sa akademikom Feridom Muhićem

“Entuzijazam, energija i sposobnosti ljudi iz BNVD po mom sudu ne samo što dodatno opravdavaju ovakav korak, nego i predstavljaju ozbiljnu garanciju za njegovu uspješnu realizaciju i efikasan rad na povezivanju Bošnjaka ovog dijela dijaspore, posebno u sferi afirmisanja bošnjačke nacionalne kulture“, istakao je akademik Muhić.

 

Frankfurt – Predsjedništvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore (BNVD) održalo je svoju sjednicu u Frankfurtu na kojoj je prisustvovao i akademik Ferid Muhić. Na sjednici je bilo riječi o aktuelnim projektima BNVD-a i budućim aktivnostima ove organizacije koja pretežno okuplja sandžačke Bošnjake u dijaspori. Na sastanku su tematizirane smjernice bošnjačke i sandžačke dijaspore i njen dalji razvoj i opstanak.

Predsjednik BNVD Almir Mehonić je upoznao akademika Muhića sa osnovnim idejama i programskim načelima BNVD i potrebi koja se javila u dijaspori za postojanjem jedne ovakve organizacije koja će raditi na očuvanju i promociji bošnjačke kulture i tradicije.

Akademik Muhić je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da sudjeluje u sjednici Predsjedništva BNVD i izrazio svoju punu podršku postojanju jedne ovakve organizacije. Prema riječima akademika Muhića jedan od osnovnih uslova sadašnjeg a i daljnjeg uspjeha Bošnjačkog nacionalnog vijeća dijaspore ležaće u njegovoj neutralnosti spram političko-društvenih aktera u Sandžaku.

U svoj izjavi za medije nakon sastanka u Frankfurtu akademik Muhić je između ostalog naglasio da je poziv za susret sa rukovodstvom BNVD, u prvi mah primio kao ljubazni gest manje-više formalnog karaktera.

 

„Međutim, ovaj gest, uz svu ljubaznost i uzajamno poštovanje, od samog početka planirani ”susret” pretvorio je u sadržajnu radnu sjednicu, gotovo ad hoc simpozij. Kroz temeljita obrazloženja motiva za ovakav korak i argumentirane analize situacije Bošnjaka u ovom dijelu naše dijaspore, rukovodstvo BNVD uvjerljivo je predočilo potrebu osnivanja i sistematskog rada ovakve organizacije. Njihov entuzijazam, energija i sposobnosti po mom sudu ne samo što dodatno opravdavaju ovakav korak, nego i predstavljaju ozbiljnu garanciju za njegovu uspješnu realizaciju i efikasan rad na povezivanju Bošnjaka ovog dijela dijaspore, posebno u sferi afirmisanja bošnjačke nacionalne kulture“, istakao je akademik Muhić.

Komentarišući činjenicu da je, nakon skoro 50 godina postojanja bošnjačke dijaspore, osnovano Prvo bošnjačko pozorište u dijaspori, akademik Muhić je istakao da to predstavlja izuzetno značajan događaj.

“Imajući u vidu multidisciplinarni karakter pozorišta kao medija, nema sumnje da će umjetnički potencijali Bošnjaka ovim činom dobiti snažan poticaj. Naime, pozorište je multimedijalna umjetnosti koja, po definiciji, podrazumijeva saradnju sa svim sferama umjetničkog izražavanja, pa se s pravom može očekivata da se uz već afirmisane Bošnjake umjetnike, uskoro pojave mnogi mladi talenti, dramski pisci, glumci, scenografi, kostimografi, režiseri, pozorišni kritičari… Jednako je značajno i što će se formirati i naša pozorišna publika. Pozorište je povijesno središte socijalnog života, centar formiranja estetskog standarda svake zajednice; zbog preopterećenosti radnim obavezama i održavanjem porodice, prva generacija naših građana u dijaspori, realno nije imala ni vremena ni mogućnosti da formira pozorište kao sopstveno kulturni središte. Evo, sada, nakon punih 50 godina od svog postojanja u Njemačkoj, Prvo bošnjačko pozorište konačno je riješilo taj problem. Postavilo je čvrste temelje duhovnom i kulturnom središtu Bošnjaka u Njemačkoj, zemlji koja je, od vremena Getea i Šilera, pa do naših dana, jedna od vodećih svjetskih kultura, dobrim dijelom upravo zahvaljujući tradiciji vodeće pozorišne nacije svijeta, uz Englesku i Francusku“, istakao je akademik Muhić.

Inače, profesor Muhić je održao i tribinu u Islamskom centru u Mainzu uz prisustvo velikog broja Bošnjaka, ali i javnih i kulturnih radnika u dijaspori.

Foto: Tribina u Mainzu

Sastanak sa akademikom Muhićem je završen uz radni ručak na kome je dogovorena daljna saradnja sa ovim, zasigurno vodećim, bošnjačkim intelektualcem.
_________________________
Diwan magazin
* Prenošenje teksta je dozvoljeno samo uz navode izvora i obaveznog linka koji vodi na izvorni tekst. Autorska prava su zaštićena zakonom.